Brasov


Dupa Bucuresti, Barsov este cu siguranta orasul in care am petrecut cel mai mult timp. Ca turisti evident, dar il vizitam probabil de cel putin 10 ori pe an. Si este in mod cert unul din orasele favorite. Cam de fiecare data cand ajungem la munte, pe Valea Prahovei, ajungem si in Brasov pentru cateva ore.

Centrul orasului


Chiar daca aveti putin timp la dispozitie, merita o oprire. Si cateva ore sunt suficiente pentru o plimbare frumoasa prin centru. Puteti sa incepeti cu parcul Nicolae Titulescu, sa mergeti pe strada Muresenilor pana la Boserica Neagra, sa va intoarceti in Piata Sfatului si apoi sa mergeti pe Republicii pana inapoi in parc. Si sa deviati pe toate stradutele pietonale din acest perimetru. In primul rand in cea mai mare parte zona este pietonala, apoi este plin de terase, cafenele si restaurante, pentru toate gusturile si bugetele. 

Si daca tot sunteti aici, puteti sa vizitati si Muzeul Judetean de Istorie, aflat in Piata Sfatului, in cladirea fostei primarii.

Dupa ziduri si sus la turnuri


Aveti un pic mai mult timp la dispozitie si vreti sa faceti o plimbare? Eu va recomand strada Dupa Ziduri. Desi venim de atatia ani in Brasov, am descoperit-o relativ recent, de vreo 2 ani. Este o strada frumos amenajata, pe o parte cu zidurile cetatii, de celalta parte cu padurea. Din ea puteti sa urcati la cele 2 turnuri: Turnul Alb si Turnul Negru si sa mergeti prin padure intre ele. Desi esti practic in centru, in acelasi timp esti in padure. Iar pesajul de sus merita efortul. 

Si cand coborati pe scarile de la Turnul Alb, chiar jos la baza scarilor veti gasi intrarea in catacombe. Sunt deschise mai de curand publicului si este o "vizita" altfel. Nu sunt atat de mari incat sa  va rataciti prin ele, dar tot este un sentiment destul de straniu.

Schei


Daca treceti cateva strazi mai incolo de Piata Sfatului, puteti sa faceti o plimbare prin cartierul Schei si sa vizitati Piata Unirii, biserica Sfantul Nicolae si Prima Scoala Romaneasca. Daca sunteti grabiti, puteti sa le admirati doar pe exterior, dar daca aveti timp merita sa vizitati Prima Scoala Romaneasca, dureaza cam jumatate de ora si o sa aflati o gramada de lucruri interesante. Si un pic mai incolo de piata, pe strada care merge spre centru, o sa gasiti o gelaterie nemaipomenita unde este mereu coada in strada. Dar merita din plin sa stati la coada :)

Sus pe Tampa


Daca ati fost in Brasov, sigur ati vazut semnul acela mare de pe Tampa, cu numele orasului, scris ca la Hollywood. Sa stiti ca acolo se poate ajunge si de acolo este o priveliste superba a orasului. Trebuie sa treceti spre partea cealalta de ziduri, sa treceti si pe Strada Sforii, daca tot sunteti acolo si apoi sa urcati spre zona noua a pracului de la Aleea Tiberiu Brediceanu. Acolo puteti vizita Bastionul Postavarilor, puteti sa faceti o plimbare prin parcul amenajat sau sa urcati sus pe Tampa. Fie cu telecabina, fie pe jos, dupa puterile fiecaruia:)). De unde va lasa telecabina mai aveti de mers cam 10 minute pana la semnul cu numele orasului si de acolo o sa aveti probabil cea mai frumoasa panorama a orasului.

Cetatuia de pe Straja


O alta plimbare poti sa faci pana sus la fortareata. Cu masina, nu pe jos, ca este destul de urcat. Pana acum vreo 2-3 ani fortareata nu era foarte vizibila de jos din centru. A "aparut" brusc in raza vizuala la un  moment dat, cand probabil a fost defrisata o zona de copaci pentru a o face mai vizibila. Fortareata este renovata si este placut de vizitat, atat ca si cladire in sine, cat si ca peisaj

Targul de Craciun


Targul de Craciun din Brasov este, pentru noi, un obiectiv turistic in sine, unul pe care incercam sa nu il ratam in niciun an. Nu este cel mai spectaculos targ de Craciun din lume, dar are un farmec deosebit: bradul imens frumos impodobit, Piata Sfatului cu casutele de lemn, luminile superbe de pe Republicii, zapada, vinul fiert, toate impreuna fac din Brasov iarna o experienta de neratat. Abia astept sa vina decembrie!

Vatra Ardealului


Asta este o cofetarie. Vis a vis de Biserica Neagra este aceasta cofetarie, care este acolo dintotdeauna si in care daca intrii, te intorci in timp. Are prajituri foarte bune si foarte scumpe, dar o data merita sa o incerci pentru atmosfera. Sa mananci o prajitura acolo, ca pe vremuri. 

Parcarea


Asta ca cam fost dintotdeauna o problema in centrul Brasovului. Mai ales in weekend. Exista varianta clasica de a "vana" un loc de parcare de ur imprejurul parcului, sau pe strazile din spatele Pietei Sfatului. Dar este la noroc si poti sa te invarti si cate o jumatate de ora fara succes. Partea buna este ca daca ai noroc si gasesti un loc, poti sa platesti parcarea prin SMS. 

Cea mai buna varianta, peste care am dat intamplator acum vreo 2 ani, este o parcare supraterana, cu plata, dar foarte mare si aproape tot timpul pe jumatate goala. Cred ca inca nu stie lumea de ea. Este in spatele magazinului Star, langa spitalul militar. Este putin de mers pana in zona pietonala si credeti-ma ca este cea mai buna varianta.  https://www.google.ro/maps/place/Parcarea+Spitalul+Militar+Regina+Maria/@45.6436438,25.5976729,18z/data=!4m13!1m7!3m6!1s0x40b35b862aa214f1:0x6cf5f2ef54391e0f!2zQnJhyJlvdg!3b1!8m2!3d45.6579755!4d25.6011977!3m4!1s0x40b35b7e87fc0771:0x404834746a32dab5!8m2!3d45.6438372!4d25.5995581?hl=ro

Muzeul Civilizatiei Urbane a Brasovului


Chiar in Piata Sfatului, in mijlocul orasului, pe partea dinspre Biserica Negara a pietei, este un muzeu pe care nu l-am observat de curand. Muzeul civilizatiei urbane a Brasovului, care este o casa de negustori sasi renovata absolut superb si transformata intr-un muzeu care te duce in lumea de acum 100 de ani a Brasovului. 

Casa Muresenilor


Tot in Piata Sfatului, vis-a-vis de muzeul mentionat mai devreme, este un alt muzeu care te poarta in timp: Casa Muresenilor. Casa influentei familii Mureseanu, unde Andrei Muresanu a scris Desteaptate Romane, a fost transformata intr-un muzeul cochet si modern care are o expozitie permanenta dedicata familiei Muresanu, dar si expozitii temporare pe diverse teme. Merita din plin o vizita aici.

Pietrele lui Solomon


Daca sunteti in Brasov si doriti sa faceti o plimbare in natura, o optiune foate buna este sa mergeti la Pietrele lui Solomon. Vara si in general in weekend este o zona foarte aglomerata, unde gasiti parcare cu greu, asa ca va recomand sa luati autobuzul din la Livada Postei. Orarul il gasiti pe net si este afisat si in statie si este respectat, asa ca este o optiune de deplasare foarte buna.

La inceputul traseului este o zona de picnic si gratar unde vara este extrem de aglomerat, dar apoi drumul urca prin padure, sper Poiana Brasov. Nu am ajuns inca pana in Pooana, dar nu este un traseu dificil. Puteti doar sa mergeti cat aveti timp sau chef si apoi sa va intoarceti pe acelasi traseu la parcare sau autobuz.