Budica de vanilie/cacao


Ce sa faci cand iti raman galbenusuri? Budinca! Si nu numai pentru a prevenit risipa, ci si pentru ca budinca facuta de la zero este absolut delicioasa. Recunosc ca si aia din plic e delicioasa, ca avem E-uri foarte gustoase, dar totmai satisfacatoare este cea facuta de la zero. Plus ca poate fi personalizata cu o gramada de arome, dupa gustul fiecaruia.

INGREDIENTE:

 

6 galbenusuri

500 ml frisca lichida

500 ml lapte

20 gr zahar

80 gr amidon

sare

esenta de vanilie

80 gr unt

MOD DE PREPARARE:

 

Intai vreau as va spun cate ceva despre ingrediente. In primul rand, din 6 galbenusuri obtineti o gramda de budinca. Puteti foarte bine sa injumatatiti reteta si sa faceti din 3 galbenusuri. Apoi lichidul. 1000 ml pot fi doar de lapte, pentru a mai salva colesteroul, sau orice proportie de lapte vs smantana pentru frisca doriti. In total sa fie 1000 ml de lichid. 200 gr zahar sunt pentru o budinca nu foarte dulce. Daca va place dulce, puteti chiar sa dublati cantitatea, dar o sa fie doarte dulce. La fel, 80 gr de unt sunt tocmai cat trebuie sdin punctul meu de vedere, dar puteti sa il omoteti pentru o budinca mai dietetica sau sa puneti mai mult pentru o budinca foarte onctuoasa.

Acum sa revein la reteta. Intr-o craticioara se pune lichidul (lapte sau lapte + frisca) la incalzit. Trebuie sa fie caldut, nu fierbine. E metoda clasica de crema de patiserie. Separat amestecati intr-un castron galbenusurile cu zaharul, amidonul si praful de sare. Trebuie sa obtineti o crema fara cocoloase. Turnati apoi laptele caldut putin cate putin omogenizand dupa fiecare cantitate de lapte adaugata. Turnati toata compozitia inapoi in cratita si fierbeti la foc mic pana se intareste (se simte la mana imediat ce incepe sa se intareasca budinca). Este important sa amestecati incontinuu, pentru a nu se lipi de cratita.

Cand este gata se ia de pe foc si se incorporeaza untul si esenta de vanilie. Daca vreti budinca de cacao, acum e momentul sa incorporati si cateva linguri de cacao. 

Turnati in cupe/pahare/castroane si e gata!