Amaretti


Amaretti sunt biscuiti tipic italieni din faina de migdale. Sunt excelenti inmuiat in cafea si o solutie de a folosi usor faina de migdale si albusurile ramase de la alte prajituri.

INGREDIENTE:

 

1 albus

100 gr faina de migdale

sare

60 gr zahar

esenta de vanilie si migdale

 

* cantitatile se multipplica in functie de cate albusuri aveti 

 

in plus, zahar tos si zahar pudra

MOD DE PREPARARE:

 

Nu le-am facut niciodata dintr-un singur albus, de obicei le fac din 3 sau 5, dar asa e usor de reutilizat reteta in functie de cate albusuri aveti sau cat de multi biscuiti doriti sa obtineti.

Albusurile se bat spuma. Intre timp faina de migdale se cerne impreuna cu sarea si zaharul, ca sa se omogenizeze si sa nu aiba cocoloase. Peste spuma de albusuri se pune o treime din faina si se incorporeaza cu o paleta, se mai pune inca o treime din faina impreuna cu esentele si se omogenizeaza, apoi si ultima parte de faina. Se pune aluatul pe masa si se mai framanta putin apoi se fac bilute de cate 10 gr (le cantaresc pentru ca daca sunt egale se coc la fel). Fiecare biluta se trece intai prin zahar tos si apoi prin zahar pudra.

Se pun toate bilutele pe o tava si se predara usor cu degetul sau cu fundul unui pahar. Se vor intinde si se vor crapa pe margini. 

Se coc la 165 gr C timp de aproximativ 15-18 minute. Daca le lasati mai mult, initial nu par tari dar cand se vor raci vor fi extrem de tari. Dar sunt genul de biscuiti care se inmoaie foarte usor in cafea si sunt delicioasi.

Daca vreti amaretti cu cacao, adaugati o lingura de faina peste faina de migdale. Sau puteti sa inlocuiti o parte din faina de migdale cu aceiasi cantiate de faina de fistic pentru o aroma diferita.

Update: decembrie 2024