Papanasi


Papanasii sunt unul dintre cele mai cunoscute dulciuri traditional romanesti. Alaturi de cozonac. Eu nu sunt mare fan, gogasa in sine chiar nu ma incanta, dar imi place combinatia de smantana si gem. Mai ales daca este gem de afine. Sincer, imi place sa mananc un papanas la restaurant, la munte. Aceasta este o reteta corecta, in sensul ca are multa branza in compozitie, nu este coca goala. Ies niste papanasi buni, dar parca nu la fel ca la restaurant. Eu fac foarte rar papanasi, dar daca va plac, puteti sa incercati.

INGREDIENTE:

 

400 gr branza de vaci

300 gr faina

1/2 plic praf de copr

2 oua

sare

esenta de vanilie

coaja de lamaie

 

ulei pentru prajit

 

smantana si dulceata

MOD DE PREPARARE:

 

Papanasii adevarati au multa branza. In cazul de fata, mai multa branza decat faina. Din punctul meu de vedere, minimul acceptabil este 1:1 branza - faina. Mai putin branza de atat, nu mai sunt papanasi. Sunt doar gogosi. E adevarat ca daca au putina branza ies mai mari si mai pufosi, dar nu sunt papanasi.

Reteta asta puteti sa o faceti usor si pe jumatate, din doar 1 cutie de branza (200gr) si 1 ou. 

De preferat sa folositi branza de vaci grasa. Merge si cu branza degresata, dar nu prea are farmec :)

 

Intr-un bol amestecati oule, cu zaharul, branza, esenta de vanilie si coaja de lamaie. Cu mixerul sau cu mana, cu un tel. Separat amestecati faina cu praful de copt si sarea. Puneti ingredientele uscate peste cele umede si amestecati cu o spatula si apoi cu mana pana obtineti o coca omogena. Acoperiti aluatul cu o folie de plastic si lasati-l sa se odihneasca, la frigider, minim o jumatate de ora.

Pentru a forma papanasi intindeti aluatul cu sucitorul pe masa pudrata cu faina. Trebuie sa fie o foaie groasa de 2-3 cm. Folositi 2 fome rotunde sa decupati papanasii. Obtineti un cerc si o un rotund din mijloc pe care il modelati cu mana sub forma de bila. Ca sa se desprinda usor formele cu care taiati e bine sa fie pudrate cu faina. Puteti sa faceti papansii si cu mana, dar mi se pare o munca inutila. Marimea lor e dupa preferinte, dar eu zic ca mai bine 2 mici decat 1 enorm in farfurie.

 

Incingeti o cratita cu ulei pana la 170 gr C si prajiti papanasii pe rand, impreuna cu bilele lor. Cam 2-3 minute pe o parte, ii intoatceti si inca 2 minute pe partea cealalta. Cand ii scoateti sa ii puneti pe un prosop de hartie sa mai absoraba din excesul de ulei.

 

Serviti cu smanatana si dulceata sau cu ce vreti voi. Mie personal ideea de papanasi cu nutela mi se pare o blasfemie! :))