Lemon bars


Ati mancat vreodata o prajitura ca va inspira soare si vara la fiecare muscatura? Efectul lamilor probabil. Iubesc prajiturile cu lamaie in general si asta este una dintre prajiturile mele preferate. Este plina de lamaie, acra de-a dreptul, dar si dulce in acelasi timp. Este ceva absolut delicios, au absolut orobil pentru cei carora nu le place lamaia :). Mie mi se pare extraordinara si este si foarte usor de facut.

INGREDIENTE:

200 gr faina

sare

50 gr zahar pudra

120 gr unt

esenta de vanilie

400 gr zahar

coaja de lamaie

160 ml zeama de lamaie

6 oua

 

MOD DE PREPARARE:

 

Mai intai trebuie sa facem blatul. Punem in robotul de bucatarie faina, sarea si zaharul pudra si pulsam de cateva ori sa se amestece. Adaugam untul foarte rece taiat cubulete si putin esenta de vanilie si mixam in robot pana obtinem textura unui nisip fin. 

Pregatim o tava tapetata cu hartie de copt si varsa tot "nisipul" in ea. Aluatul de intinde cu mana in toata tava si se preseaza foarte bine, intai cu mana si apoi cu fundul unui pahar.

Se coace blatul la 180 gr C aproximativ 20 de minute. Dupa 17-18 minute verificati sa nu inceapa sa se arda pe margine.

Cat se coace blatul, putem sa ne ocupam de umplutura. In primul rand mixati in robotul de bucatarie zaharul impreuna cu coaja de lamaie. Ajuta sa se elibereze uleiurile din coaja si da prajiturii o aroma si mai puternica. O sa vedeti ca zaharul mixat cu coaja de lamaie miroase demential. Eu folosesc pliculete cu coaja de lamaie si pun 2 la aceasta prajitura. Asi prefera sa rad coja de pe lamai, dar parca nu mai am curaj zilele astea. 

Peste zahar se pun ouale si zeama de lamaie si se amesteca bine cu un tel pana se obtine o compozitie omogena.

Se scoate blatul din cuptor, se lasa sa se raceasca doar putin, si se toarna comozitia de lamaie peste el, cat este inca cald. Se da din nou la cuptor, tot la 180 gr C, timp de aproximativ 25 de minute.

Se lasa prajitura sa se racoreasca, apoi se tine la frigider minim 2-3 ore, de preferat ceva mai mult.

Se taie cubulete cand este rece si pentru a obtine o taietura frumoasa se sterge cutitul cu un servet umed dupa fiecare felie taiata.

Se pudreaza cu zahar pudra, daca doriti. Si ar fi bine sa doriti pentru a balansa aciditatea lamaii :)