Paine cu maia - reteta de baza


Sunt multe retete de paine cu maia de net, puteti sa experimentati cu diverse, dar important este sa folositi o reteta incercata pentru a avea rezultate bune. Cu cantitati dupa ureche nu merge.

Eu am incercat vreo 3 retete, cea de mai jos este cea care mie imi place cel mai mult. Am tot zis sa mai experimentez si cu altele, dar asta imi iese de fiecare data si este si usor de tinut minte.

 

Pentru o paine de 1 kg (ingrediente) avem nevoie de:

  • 460 gr faina
  • 300 gr maia aflata la punctul maxim de crestere
  • 230 ml apa
  • 10 gr sare

Mod de preparare


Mie imi place sa fac lucruri cat de cat rapide si usoare. Nu am rabdare, nu imi plac sarcinile laborioase, deci nu prea stiu cum de am ajuns sa imi placa maiaua. La fel ca si la macarons, trebuie sa ai rabdare...ceea ce eu nu am. 

Ca urmare, retele mele sunt reduse la minim de etape ca sa iasa paine buna, dar evident nu perfecta. Daca sunteti perfectionisti si rabdatori, sunt o gramada de tutoriale pe net, mult mai detaliate, cu mai multe etape mici intermediare. Eu am eliminat ce am putut ca sa mearga treaba mai repede si sa iasa totusi bine.

Dar chiar si varianta mea necesita mult timp. Eu fac paine doar in weekend, altfel nu am cum. Si am 2 variante: cel mai eficient mi se pare sa pregatesc prefermentul de joi seara, sa il mai hranesc o data vineri dimineata, sa framant paine vineri seara (dureaza cu totul cam 3 ore), sa o las sa dospeasca in frigifer peste noapte (cam 7-8 ore) si sa o coc sambata dimineata. Sau sa incept sambata seara si sa termin duminica. Mai este si varianta in care incep vineri dimineata, sambata dimineata framant aluatul, il las la dospit pe masa 4-5 ore si spre seara coc paine. Dar asta inseamna ca in ziua respectiva stau acasa.

Pregatirea prefermentului

Ca sa am 300 gr de maia hranita pentru o paine de 1kg, pornesc de la 100 gr maia din frigider pe care o hranesc cu 100 gr faina si 100 gr apa si o las pe masa acoperita, dar nu etans. Peste 12 ore repet procedeul. Pastrez 100 gr de maia din ce am obtinut dupa prima hranire, adug 100 gr faina si 100 gr apa si o mai las 12 ore sa creasca. Se poate folosi si maia hranita o singura data dupa scoaterea din frigider, dar ideal este sa avem 2 hraniri.

Autoliza, framantarea si prima dospire

Primul pas este sa punem apa in vasul de de mixer si sa adaugam maiaua crescuta. Iti dai seama ca este buna de folosit atunci cand observi ca ea pluteste pe suprafata apei. Apoi se amesteca cu o spatula ca sa se dizolve maiaua in apa. Se adauga apoi toata faina si se amesteca putin cu ajutorul racletei, sau cu mana, doar ca sa se umezeasca toata faina. Se acopera vasul cu plastic (casca de dus) si se lasa 20 de minute sa se faca autoliza. Alutul este foarte lipicioc si orecum scarbos ca te murdaresti ingrozitor si parca nu mai scapi de el de pe maini.

Dupa 20 de minute se adauga sarea si se incepe framantare. Eu il framant la robot cam 3-4 minute. Recomandarea e cam de 5 minute, dar ingeneral ma plictisesc inainte :). O sa observati ca alutul se strange si se dezlipeste de peretii vasului si devine mai omogen si fin la artingere. Si trebuie ca daca trageti un pic de el sa se intinsa ca o pelicula, nu sa se rupa imediat.

Se unge un castron de plastic cu ulei (ca sa nu va chinuiti cand se lipeste aluatul) si se pune aluatul framantat in castron strangandu-se sub forma cat de cat de bila. Se acopera din nou cu plastic si se lasa la dospit cam 2 ore si umatate. O data la 45 de minute se face o intoarcere a alatului in vas (de 2 ori). Asta insemana ca se ia o mergine de aluat si se trage spre mijlocul vasului si tot asa de jur imprejur pana i se da din nou forma de bila. Daca nu esti acasa in timpul asta poti sa sari peste aceasta etapa.

Dospirea finala

Dupa cele 2 ore si umatate, se pune faina pe masa de lucru, se rastoarna aluatul, se presara si el cu faina si se aduna si i se da cu mana forma dorita, de franzela sau rotunda, in funtie de forma vasului in care va dospi. Se infaineaza bine banetonul sau forma in care dospeste, se pune painea cu fundul in sus, se acopera cu o carta curata si apoi cu o casca de dus si se lasa la dospit. Cam 3-4 ore pe masa sau 7-9 ore in frigier.

Dupa cum spuneam, daca aveti de gand sa faceti paine macar de 2 ori pe luna, merita sa va cumparati un baneton. Sau 2 daca faceti 2 paini odata. Daca nu, puteti sa dospiti paine intr-o tava gen de cozonac sau intr-un vas rotund inalt, dar trebui sa aveti grija sa il infainati bine sa nu se lipeasca de el. Eu recomand sa puneti o carpa curata in vas inatai, apoi sa presarati faina si apoi sa puneti coca.

Coacerea

Intai se pregateste cuptorul. Se incinge la 240 grade C sau la maximul cuptorului vostru. Da, cuptorul merge si peste 180 grade C!!! :)))). In cuptor in partea de jos se pune o tava sau un vas cu apa fierbinte. Este extrem de important sa se faca abur in cuptor pentru a avea o coaja crocanta tipica painii cu maia.

Pe o tava se pune hartie de copt si se rastorna painea din baneton. Se fac taieturi cu o lama pentru a nu exploda paine la copt. In general niste linii simple, dar daca aveti talent si nu va tremura mana, pueti sa faceti adevarate modele cu lama. Si daca vreti ca painea chiar sa arate ca la brutariile artizanele, dupa ce o scoateti din baneton o presarati cu un strat subtire de faina de orez (este foarte alba) si apoi faceti crestaturile cu lama. Vizual va fi un contrast si mai mare si va arata spectaculos.

Introduceti tava in cuptorul incins la 240 grade C si o lasati asa 15 minute. Dupa 15 minute reduceti temepratura la 180 grade. Dupa o jumatate de ora eu intorc paine cu fundul in sus si o coc asa cam 15 minute, apoi o intorc cu fata in sus si o mai coc 15 min aproximativ. In total trebuie sa aiba cam 50-60 de minute de coacere

E o las sa se raceasca invelita intr-un servet curat si se taie dupa ce se raceste. Daca rezistati. Daca nu, o rupeti cu mana si o mancati calda. 

Cel mai bine se pastreaza invelita in servet si apoi pusa intr-o punga de plastic inchisa bine. Tpata lumea spune ca rezista mai bine decat paine cu drojdie obisnuita, eu sincer nu stiu ce sa zic, nu pot spune ca dupa 4-5 zile e tot proaspata. Oricum in general nu rezista atat nemancata. 

Ceea ce este fenomenal este gustul si crusta tare si crantanitoare. Zgomotul pe care il face crusta cand o rupi este fantastic.

Si asta trebuie sa obtineti!

Si ceva mai "altfel"!


Pornind de la reteta de baza de mai sus, puteti sa adaugati diverse ingrediente sa obtineti ceva diferit. Semintele sunt adaosul "clasic". Le adaugati impreuna cu sarea, la framantat.

 

Dar exista si variante mai deosebite :)). Mai jos avem: 

- o paine cu cacao si curmale. 50 gr de faina au fost inlocuiti cu 50 gr cacao, plus 1 lingurita de zahar. Plus curmale fara samburi taiaote bucati mici. Daca nu avti curmale proaspete, puteti sa le folositi pe cele ambalate, dar inainte de le hidratati in apa fierbinte.

- o paine cu rosii uscate hidratate si 2 linguri de sos pesto ros, adaugate la framantarea finala

- o paine cu jumatate faina integrala si seminte + fructe uscate (mai ales stafide)