Londra - o combinatie fascinanta intre vechi si nou!


Macar o data, merita sa vezi Londra! Este un oras fascinant, plin de istorie si de locuri de care nu se poate sa nu fi auzit, dar in acelasi timp un oras ultra-modern, iar combinatia dintre nou si vechi, dintre istorie si zgarie-nori este absolut fascinanta! Nu e un loc in care mi-asi dori sa traiesc, nici macar nu pot spune ca este o destinatie preferata de vacanta, dar este un oras care merita vazut, macar pentru o impresie. Si tineti cont ca in 3-4 zile la Londra nu puteti sa va faceti decat o prima impresie! 

 

Imi este foare greu sa-mi structurez impresiile despre vizita la Londra pentru ca nu stiu cum sa grupez obiectivele pe categorii, sau in ce ordine sa le pun ca sa aiba o logica si nici sa nu omit nimic, asa ca le-am pus in ordinea in care le-am vizitat.

Buckingham Palace si schimbarea de garda


Buckingham Palace este evident una dintre cele mai cautate atractii ale Londrei. Mai ales la ora la care are loc schimbarea de garda. Ca urmare pregatiti-va pentru o baie de multime, fie ca va place, fie ca nu. Daca vreti doar sa faceti o poza cu palatul, cel mai bine evitati diminetile cu schimbare de garda. Nu este cel mai fabulos palat al Europei, dar trebuie sa il vedeti daca ajungeti in Londra. De vizitat in interior, nu se poate vizita decat vara (in general iulie-sept), tineti cont de asta cand va programati concediul daca chiar doriti sa il vedeti.

Referitor la schimbarea de garda, nu zic ca nu merita, dar sincer ...nu prea merita :). In fine, gasiti zeci de site-uri cu sfaturi, trasee, ore etc. In orice varianta tineti cont ca va fi super aglomerat, indiferent de sezon sau vreme si daca vreti "un loc in fata" probabil trebuie sa veniti dimineata devreme sa il ocupati (ceea ce sincer nu merita). 

O idee este sa fiti la ora 10.00 la Friery Court pentru ca de acolo se formeaza si pleaca garda in cele mai multe cazuri. Si macar aveti o sansa sa ii vedeti mai de aproape. Exista si zile insa cand fac o ceremonie scurta de schimbare si nu mai pleaca de acolo, asa ca va puteti pacali un pic. Trecand peste multimea incredibila de oameni disperati, ceremonia de schimbare a garzii in sine nu este ceva extrem de spectaculos. Daca aveti vreodata ocazia sa vedeti schimbarea de garda la Copenhaga, o sa va dati seama ce inseamna un spectacol al garzilor.

Acestea fiind zise, inarmati-va cu rabdare si nu plecati la drum cu asteptari foarte mari si o sa fie bine :).

Ca sa va dati seama de dimensiunea multimii de turisti, pozele sunt din martie, intr-o zi lucratoare, fara vacanta si ploua binisor. In vara probabil sunt de 10 ori mai multi oameni. Si un sfat - un selfie-stick face minuni ca sa "vedeti" peste multime.

 

Dupa ce "bifati" schimbarea de garda, sfatul meu este sa luti la pas St James Park, aflat fata in fara cu palatul. Parcul este absolut superb si nu se repede chiar toata lumea in el, asa ca o sa va bucurati de putina libertate de miscare. Daca aveti timp probabil va puteti plimba cateva ore linistit prin parc, daca nu, traversati-l dinspre Buckingham spre Whitehall.

Si revenind la schimbarea de garda, dupa ce traversati parcul pe lungime ajungeti in curtea interioara a cladirii Royal Horse Gards unde are loc la ora 11.00 (mai verificati programul pe net) o alta schimbare de garda mai mica, a garzii regale ecvestre, de care insa nu stie multa lume, nu este asa aglomerat si puteti sa admiratii caii si costumele garzilor de aproape. Sincer, merita mai mult decat cea de la Buckingham. Plus ca in fata cladirii puteti sa va faceti faimoasa poza cu garzile regale :). Si apoi 50 de metrii mai incolo cu intrarea de la Downing Street.

Westminster


Sunt mai multe Westminster-uri pe lista de obiective turistice, asa ca sa le luam pe rand :).

De neratat este in primul rand Westminster Abbey. Abatia Westminster este locul de incoronare al monarhilor britanici incepand cu 1066. Imposibil sa nu fi auzit de ea sau sa nu fi vazut imagini sau filmulete cu incoronarile din ultimul secol. Este intr-adevar absolut impresionanta si este pacat sa nu o vizitati la interior. O sa primiti gratuit la intrare un dispozitiv cu audio-guide pe care chiar va recomand sa il folositi. Chiar daca dureaza ceva vizita ascultand audioghidul (alocati-va cel putin 2 ore), merita din plin. O sa aflati o gramada de lucruri foarte intereasante. E frumos si doar sa privesti, dar cu putine explicatii ai o cu totul alta perspectiva a locului. Eu ii alocasem initial in programul meu vreo 45 de minute, ceea ce a fost total nerealist. Si sincer, este un obiectiv unde merita sa "pierdeti timpul". Mi-ar placea sa mai ajung o data sa o savurez mai pe indelete.

Dupa ce vizitati Abatia, continuati cu Palatul Westminster, sediul Parlamentului Regatului Unit. Cladirea este absolut spectaculoasa, este imposibil sa nu o recunoasteti. Dupa mine este cea mai frumoasa cladire din Londra. Si binenteles ca o sa recunoasteti faimosul Big Ben, si probabil o sa faceti niste zeci de poze din toate unghiurile. Daca doriti si aveti timp, cladirea se poate vizita, la fel si Big Ben (mai multe info pe site-ul https://www.parliament.uk/visiting/). 

Si incheiati seria cu Podul Westminster, nu pentru pod in sine, ci pentru privelistea spectaculoasa de pe pod. Si pe stanga si pe dreapta imaginile sunt emblematice pentru Londra si mai ales pentru fanii Instagram probabil pentru poza clasica cu London Eye in fundal (atractie pe care am sarit-o de data aceasta fara niciun fel de regretm dar cu care trebuie neaparat sa faceti o poa :)).

St Paul Cathedral


Un alt obiectiv pe care nu trebuie sa il ratati este St Paul Cathedral. Cu totul altceva decat Westminster, dar la fel de impresionant. O constructie incredibila, in care puteti sa urcati si in cupola si apoi sa coborati sa il salutati pe Amiralul Nelson. Lasand gluma la o parte, faceti tot posibilul sa vizitati si acest obiectiv si nu o sa va para rau. Si uracati si in cupola daca va tin picioarele, daca nu, luati loc pe un scaun sub cupola si priviti in sus :). Si aici puteti sa va luati un audioghid gratis si sa ascultati istoria catedralei. La fel ca si la Westminster, eu am planificat prea putin timp pentru vizita, sincer vreo 2 ore puteti sa le petreceti linistit si aici.

Sky Garden


Dupa atat istorie am schimbat brusc registrul. Sky Garden este unul din zgarie-norii Londrei de unde poti admira orasul de sus. Cladirea numita popular si walkie-talkie datorita formei sale, are la ultimul etaj o adevrata gradina cu restaurante si o terasa de observatie cu privelisti uimitoare asupra Londrei, inclusiv a fratelui mai mare, The Shard, care este chiar in fata, peste Tamisa. Partea buna este ca vizita este gratuita, cu conditia sa va faceti din timp o rezervare online cu data si ora dorite si sa o respectati. Trebuie sa "vanati" cu mult timp inainte slot-urile pentru vizita gratuita, dar merita efortul (https://skygarden.london/booking/). Terasa este pe la etajul 35 aproximativ si daca aveti rau de inaltime nu aveti ce cauta acolo, evident! Noi am prins chiar soare si ne-am bucurat de niste peisaje minunate.

Si daca ajungeti aici, la 5 minute distanta este Monumentul Marelui Incediu. Un turn cu muuuulte trepte, din varful caruia puteti sa admirati pesajul. E advarat ca venind din Sky Garden peisajul parea o gluma, dar tot merita daca aveti conditie fizica. Eu am renuntat dupa 50 de trepte. Cu toate cred ca erau vreo 500. Si la coborare primesti si diploma :)

Si inca 5 minute mai incolo, neaparat, sa nu cumva sa ratati St Dunstan in the East Church Garden. Desi ratat de majoritatea turistilor (ceea ce e un lucru bun), aceasta curte interioara a bisericii St Dunstan este un loc magic. Pur si simplu alta lume fata de nebunia care o inconjoara. Intrati aici sa va incarcati bateriile si sa va jucati cu cele mai frumoase veverite pe care le-am vazut vreodata. Este inreal locul acesta atat de linistit in mijlocul Londrei.

Tower of London & Tower Bridge


Vreti sa vedeti bijuteriile coroanei de aproape? Atunci trebuie sa vizitati si Tower of London. Si nu numai pentru bijuterii, desi acestea  sunt principala atractie. Castelul are multe de oferit, si probabil puteti sa va petreceti cateva ore bune aici daca aveti timp. Exista si audioghid, dar contra cost, sau un tur ghidat gratuit la anumite ore de-a lungul zilei. Toata lumea insa se inghesuie sa vada bijuteriile coroanei (unde nu aveti voie sa faceti poze) si colectia impresionata de armuri si alte obiecte din turn. Plus ca puteti sa umblati pe zidurile cetatii, din turn in turn. La fel ca la celelte obiective mari - alocati-va cel putin 2 ore ca sa nu alergati dintr-un turn in altul.

Si la iesire ajungeti direct pe malul Tamisei, pe Tower Warf, alt loc pentru poza perferfecta pentru Instagram :). Cel mai bun unghi din care puteti sa prindeti in poza Tower Bridge. Trebuie sa va faceti o poza aici!

Si continuam cu Tower Bridge. Si nu, ala din pozele de mai sus nu este London Bridge! Este Tower Bridge. London bridge este podul urmator si este total nesemnificativ din punct de vedere turistic. Pe langa faptul ca ma trecut de cateva ori pe el si pe jos si cu autobuzul si pe sub el cu barca, de data asta l-am vizitat si in interior. Da, se poate urca pe pasarela de sus, peisajul este grozav si au si niste zone cu podea de sticla :).

Si daca la un capat la podului este Tower Warf, la celalalt capat ajungeti pe The Queens Walk, promenada pe malul Tamisei foarte moderna si frumos amenajata si plina de tot felul de statui ciudate bazate pe animale. Neaparat sa va faceti o poza pe bicicleta cu animalele din jungla :). Plus ca peisajul de cealalta a raului este fabulos: London Tower in spate cu zgarie-norii din City

The Shard


Daca cu o zi inainte am fost super incantati de vederea din Sky Garden, The Shard in ziua urmataore ne-a lasat cu gura cascata! Etajul 70 aproximativ are o vedere care merita toti banii (si sunt multi bani ca sa il vizitezi). Am avut noroc si de o vreme frumoasa, chiar cu soare, pentru ca intr-adevar nu merita sa urci pe vreme urata cand nu vezi nimic pana jos. Am prins si un tur ghidat gratuit care se organizeaza de cateva ori pe zi si am aflat o gramada de chestii interesante despre cladire.

Si daca dupa aventura asta vi se face foame, la 5 minute de Shard este Borough Market. Noi am nimerit intr-o sambata cand era un haos total cu mii de oameni ca la manifestatie. Dar pietele sunt unul dintre locurile mele preferate asa ca mie mi-a placut. Multa lume, mancare pe toate gusturile si buzunarele si haos generalizat. Daca mai ajung vreodata in Londra, sigur vin aici.

Trafalgar - Covent Garden - Piccadilly


Toata zona cuprinsa intre Westminster si St Paul este un amestec de diverse zone fiecare cu farmecul ei aparte. Ai nevoie de cateva zile bune daca vrei sa le explorezi pe indelete, dar daca nu ai timp, rezerva-ti macar cateva ore pentru o plimbare prin zona.

 

Prima oprire - Trafalgar Square. Sigur o sa recunoasteti columna dedicata Amiralului Nelson si fantanile din piata, sau macar Galeria Nationala, pe fundalul pietei. Vesnic agloemeata, piata este un loc emplematic al Londrei, in inima orasului. Asa ca faceti o poza cu leii, odihniti-va un pic pe marginea fantanii, si evident, daca aveti timp si chef nu uitati ca aici sunt doua dintre cele mai importante muzee ale Londrei, National Gallery si National Portrait Gallery, ambele gratuite.

Mai departe, plimbati-va pe strazile din jur, inclusiv pe faimoasa St Martin Lane. Sunt o gramada de stradute pitoresti cu multe magazine, pub-uri si bineinteles teatre, pentru ca aici este cartierul lor general.

Daca continuati un pic spre stanga dupa St Martin Lane se schimba peisajul  cu totul si sunteti in China Town. Cu lampioane, numele strazilor in chineza, magazine chinezesti si faimoasele vitrine de resturante pline de rate gatite. Mi-a placut foarte mult aici, incredibil cat de diferit este totul la o distanta de 2-3 strazi.

Inca cativa pasi mai departe si schimbati din nou registrul ajungand in Leicester Square, cu teatre de jur-imprejur, statui cu actori faimosi si  chiar si un mega magazin M&M :). 

Daca din St Martin Lane o luati spre dreapta, ajungeti in alta zona grozava a Londrei, Covent Garden. Daca in China Town ati vazut magazine cu toate prostiile chinezesti posibile si imposibile, in Covent Garden este domeniul magazinelor de ultra-lux. Dar locul este super si merita sa il vizitati.

Ultima oprire - Picadilly Circus. Putin dezamagita ca mi s-a parunt mai putin luminat si agitat decat il tineam minte de la vizitele trecute, l-am bifat insa si de data asta. Copiilor le-a placut agitatia :).

Noi doar pentru atat am avut timp, dar zona are mult mai mult de oferit, in Soho si Mayfair noi nici nu am reusit sa ajungem, nici pe Oxfort Street sau Bond Street. Dar pentru asta exista data viitoare :)

Canary Warf


Poate Canary Warf nu este chiar o destinatie turistica in sine, desi zona arata fabulos, Zeci, sau probabil sute de zgarie-nori, care de care mai interesant, canale, poduri si chiar si "urmele" vechilor docuri. Noi am avut un apartament inchiriat aici si a fost o alegere grozava, pentru ca ai metrou foarte aprope, deci legatura rapida cu centrul si preturile la cazare sunt un pic mai mici decat in zonele turistice din centru. Plus ca repet, mie mi-a placut foarte mult zona in sine si probabil ca altfel nu am fi ajuns pana aici.

Greenwich


Tot ceva mai departe de centru, Greenwich este o destinatie de bifat si sincer ca sa o gusti cu adevarat ar trebui sa iti petreci aici o zi intreaga (cel putin). Noi l-am facut pe repede inainte, din lipsa de timp, dar mi-ar fi placut sa stam mai mult aici. Oraselul in sine este pitoresc si are cateva stradute cu pub-uri si magazine, si in fara de asta sunt o gramada de lucruri de vazut aici.

 

Observatorul Regal Greenwich - e cineva care nu a auzit de linia Meridianului? Unde se desparte emisfera estica de cea vestica? Probabil ca toti ati auzit, dar cati ai stat cu cate un picior in fiecare emisfera? Faimosul Prime Meridian este chiar in curtea Observatorului si merita drumul pana aici, macar pentru asta. Atentie ca linia este in curtea muzeului, deci trebuie sa platiti biletul de intrate ca sa ajungeti la ea. Evident ca si Obsrvatorul merita din plin vizitat! Noi am stat foarte putin pentru ca mai avea si alte locuri de vazut, dar mi-ar placea ca alta data sa am timp sa il vad pe indelete.

Si ca sa ajungeti la si de la Observator, trebuie sa faceti o plimbare prin parcul imens care inconjoara dealul Observatorului. Noi am strabatut doar zona spre Observator, dar parcul este imens si arata foarte, foarte bine.

Urmatoarea oprire, Old Royal Naval College. Este si astazi colegiul naval, dar pentru tursiti este faimos datorita salii impresionante din interior, The Painted Hall. Imesa sala pictata este absolut incredibila, nu numai datorita frumusetii sale, cat si povestii acesteia, care descrie istoria Regatului Unit in momentul in care a fost creat si a devenit una din cele mai mari puteri ale Europei. E posibil sa nimeriti si un ghid care sa va povesteasca toate detaliile acestei impresionante opere de arta.

Urmeaza o alta bucatica din istorie, faimoasa corabie Cutty Sark, special construita pentru a sustine comertul cu ceai dintre China si Anglia. Corabia a fost perfect reconditionata si acum este un muzeu fascinant. 

Si ca o curiozitate, noi venind in Greenwich din Canary Warf, a trebuit sa trecem cumva Tamisa. Evident trece metroul, dar exista si varianta pietonala, sub forma unui tunel pe sub Tamisa care leaga cele  2 maluri incepand cu 1902.

Hyde Park & Kensington


Hyde Park impreuna cu Kesington Gardens sunt pata mare verde de pe harta Londrei, un pic in stanga centrului. Parcurile ocupa o suprafata imensa tinand cont ca se afla in inima orasului si sunt un loc perfect pentru relaxare. Iti trebuie cam o ora de mers lejer ca sa traversezi parcurile pe lungime, dar daca vrei sa le vizitezi toate colturile probabil ai nevoie de o zi intreaga. Dar va fi o zi de relaxare, cu mult verde, multe flori si un lac cu barcute. De data asta doar l-am strabatut inspre Kensington Palace, dar tin minte ca data trecuta am gasit inclusiv veverite prin parc. 

Dupa cum spuneam, scopul nostru era sa ajungem la Kensington Palace, pe care l-am gasit deschis pe ultima suta de metrii. Sincer aveam cu totii asteptari ceva mai mari, dar e un obiectiv de vizitat pana la urma, insa nu chiar top 10. Probabil depinde si de cate alte palate regale ati mai vazut prin Europa, pentru ca sunt altele mult mai impresionante. Ceea ce este insa foarte important sa stiti, este ca in Kensington nu aveti voie cu niciun fel de rucsac, chiar daca nu e foarte mare, si nu exista niciun loc in care sa il lasati. 

Hop-on Hop-off & plimbare pe Tamisa


Autobuzul turistic poate fi considerat in obiectiv turistic in sine in Londra, din punctul meu de vedere. Pentru ca va da ocazia sa vedeti cam tot centrul orasului si un pic mai de sus. Londra este foarte mare, chiar si doar partea centrala, si daca nu stati cel putin o saptamana, un circuit cu autobuzul turistic este cam singura sansa sa vedeti macar in trecere toate zonele. 

Sunt mai multe companii care au autobuze turistice, noi am fost cu The Big Bus pentru ca era inclus in London Pass, dar toate ofera cam acelasi lucru la acelasi pret. In general au un circuit mai mic si unul mai mare. Vi-l recomand pe cel mare care acopera toata zona centrala a orasului. Plus ca este de ajutor si audioghidul care va ofera o gramada de informatii.

Tineti cont insa de vreme, ca daca ploua nu puteti sta sus, iar jos nu are niciun farmec. Si de faptul ca nu se misca asa repede. Un circuit complet pe ruata mare a durat aproape 4 ore! Dar am vazut toata Londra de sus :)

Alta activitate care merita facute, este plimbarea pe Tamisa. La Londra chiar merita sa faci o croaziera pe rau, pentru ca trece fix prin mijlocul orasului si sunt foarte multe obiective de admirat. La fel, oferte sunt variate, pentru toate gusturile. Noi am incercat Uber Boats, care de fapt sunt parte din trasnportul in comun, dar sunt perfecte pentru plimbare si la fel ca si autobuzul turistic, am avut o zi inclusa in London Pass. Am fost si dimineata si seara pe Tamisa si ne-a placut tare mult si pe ziua, dar noaptea plimbarea fost absolut spectaculoasa!

Ca sa simtiti ca e Londra


Sunt cateva lucruri pe care trebuie sa le incercati in Londra, ca sa tineti minte ca ati fost pe acolo :). Taxiele londoneze si autobuzele double-decker, macar sa faceti poze cu ele daca nu le si incercati (desi autobuzele sunt foarte accesibile).

Sa incercati un pub londonez si o portie de fish & chips, sau una de pie & mash. Pub-uri sunt o gramada, aveti de unde sa alegeti, iar fish & chips probabil depinde unde il nimeriti. Unde am incercat noi nu am cazut pe spate, dar am incercat cel putin :).

Si sa va faceti poza obligatorie cu garzile calare si cu cabina telefonica rosie.

Asi mai zice ca ar trebui sa vedeti si o piesa de teatru ca sa fie experienta completa, din pacate insa noi nu am reusit pana acum. Dar cum mai spuneam, exista intotdeauna si data viitoare.

La capitolul organizare


In primul rand tineti cont de costuri atunci cand planificati o excursie la Londra. Preturile sunt peste media europeana, deci este o destinatie scumpa. Nu cea mai scumpa, nu prohibitiva, dar scumpa. Ca urmare, tineti cont de acest lucru cand stabiliti durata sejurului.

Avionul este in functie de cum aveti noroc, noi am avut bilete de 100 ron de la Wizz. Verificati insa si unde aterizeaza, pentru ca Londra are 4 aeroporturi. Noi am aterizat la Gatwick, de unde este tren direct in Londra, ca urmare conexiunea este usoara.

La capitolul cazare, o sa aveti niste surprize. In primul rand preturile hotelurilor in centru sunt foarte mari. Si raportul calitate-pret in general lasa de dorit. Camere mici, cu review-uri dezastroase pe booking etc. Pe de alta parte, daca gasiti o super oferta undeva mai in afara Londrei, luati in calcul timpul pierdut pe tren si costul transportului pana in centru.

Noi am fost de data aceasta 2 familii, cu 4 copii si am vrut sa stam impreuna, asa ca am optat pentru un apartament, fiind o alegere mult mai eficienta ca si costuri. Am stat in Canary Warf si a fost o decizie excelenta, pentru ca zona are preturi ceva mai mici, este o zona sigura, fascinanta cu toti zgarie-norii ei, mai ales noaptea, si foarte bine conectata cu centrul din punct de vedere transport.

Mancarea este cea mai mica problema, evident este pe toate drumurile si pe toate gusturile si buzunarele. Da, e mai scumpa ca in Italia sau Spania, dar nu ceva de speriat si clar mai ieftina decat in tarile nordice, spre exemplu.

Cei mai multi bani o sa ii dai insa pe transport si pe atractii. Transportul este un cost de luat in seama, mai ales daca stati departe de centru. AUtobuzul nu este scump, cred ca 1.75 GBP pentru un bilet valabil 90 de minute. Dar dureaza mult sa mergi cu autobuzul. Reteaua de metrouri/trenuri este extrem de eficienta dar si foarte scumpa. Se plateste in functie de distanta si zone si este destul de confunzant sistemul de bilete. Cel mai cost-efficent este sa platesti direct cu cardul bancar. Bifezi cand intrii, bifezi cand iesi si iti calculeaza costul traseului si se deconteaza peste vreo 2 zile. Este mult mai ieftin decat sa cumperi bilete individuale. Neaparat sa nu uitati insa sa bifati si la iesire pentru ca altfel veti plati tariful maxim al unei curse. La copii insa este complicat, pentru ca nu stie cardul ca este copil si ca beneficiaza de tarif foarte redus, asa ca lor trebuie sa le luati bilete separat de la automate. Evident ca le puteti cumpara card Oyster pt copii, dar nu merita efortul doar pentru cateva zile. Si am intalnit si control in metrou, asa ca sa nu va vina idei :).

In ceea ce priveste atractiile, vestea buna este ca toate muzeele sunt gratuite. Vestea proasta este ca toate celelalte atractii sunt foarte scumpe. Westminster Abbey, St Paul, Tower of London, The Shard etc se invart in jur de 30 GBP/persoana. Este foarte mult. Noi am cumparat London Pass pentru 3 zile si pentru noi a meritat din plin. A costat 128 GBP/persoana (ceea ce nu e putin) dar am facut socoteala ca am fi platit 275 GBP/persoana daca am fi achitat individual fiecare atractie. Dar fiecare trebuie sa isi faca foarte bine calculele in functie de ce doreste sa viziteze si cat poate sa viziteze. Recunosc ca noi am avut 3 zile super pline, am tras de noi cat s-a putut, nu am avut timp de relaxare aproape deloc si nici nu am aprofundat atat de mult pe cat am fi vrut anumite obiective. Plus ca a fost extra-sezon si mai putina lume, adica mai putine cozi la obiective. Pass-ul nu iti da dreptul la intrare prioritara, asa ca vara cand sunt mult mai multi tursiti nu am fi putut sa vedem la fel de mult in acelasi timp. La fel, daca vreti un concediu relaxant, in care sa stati mai mult la un resturant, sau sa savurati fiecare obiectiv, atunci e posibil ca pass-ul sa nu merite pentru voi. Sfatul meu este sa va faceti un program realist cu ce puteti acoperi in timpul pe care il aveti la dispozitie si apoi sa vedeti daca pentru voi merita pass-ul. 

Si ultimul sfat - e Londra - deci ploua!!! Sincer, noi am avut super noroc cu vremea, ne-a plouat doar o zi de dimineata vreo 2-3 ore. In rest am avut chiar si soare, frigut in martie, dar soare. Puteti insa sa aveti ghinion si sa va ploua in fiecare zi. Deci atentie cu ce va imbracati si va incaltati. Desi stiam, am venit oaresicum nepregatiti, gecile nu erau impermeabile si am avut 2 umbrele inutile si enervante. Cea mai buna solutie este sa aveti niste pelerinte de ploaie de unica folosinta, care sunt super mici si usoare si dupa ce le folositi o zi puteti sa le aruncati. Si aveti si mainile libere.

 

Ca idee, va las aici traseul nostru de 3 zile, dar repet, nu a fost de relaxare. Obiectivul a fost sa acoperim cat mai mult in timpul avut la dispozitie. 

Ziua 1: vizitat Westminster Abbey (27 GBP) - pe jos pana la St Paul - vizitat St Paul (23 GBP) - vizitat Sky Garden - Monumentul Marelui Incendiu (6 GBP) - Pub

Ziua 2: Uber Boats (23.5 GBP/zi) - Tower of London (35 GBP) - Tower Bridge (12 GBP) - The Shard (37 GBP) - Borough Market pt pranz - Uber Boats - Trafalgar/China Town/Covent Garden/Piccadilly - Uber Boast inapoi in Canary Warf

Ziua 3: Greenwich Observatory (18 GBP) - Old Royal Naval College (15 GBP) - Cutty Sark (18 GBP) - Hop On Hop Off (37 GBP/zi) - Kensington Palace (24 GBP).