Apfelstrudel


Pentru mine Apfelstrudel = Viena. Asa a ramas prajitura asta in capul meu :). Si nu este strudel cu mere. Este Apfelstrudel, este cu totul altceva. Strudel cu mere este ceea ce cumperi de la metrou, pe cand Atfelstrudel este ceva  elevat, delicios, imperial. Este un desert traditional vienez si nicaieri nu poti sa gasesti un Apfelstrudel mai bun decat acolo. Si cel facut acasa este foarte bun, dar nu este acelasi lucru.

Plus ca deocamdata nu m-am incumetat sa fac eu aluatul de la zero si am folosit de fiecare data foi de placinta. Ceea ce este cumva o blasfemie, dar este o scurtatura pretioasa.

INGREDIENTE:

 

pentru 2 strudele

 

1 pachet foi de placinta

100 gr stafide inmuiate in lichior

1 kg mere taiate cubulete

1 lamaie

30 gr unt

100 gr pesmet

coaja de lamaie (optional)

scortisoara

unt topit pt uns

zahar pudra pt decor

Dupa cum spuneam, aceasta este varianta usoara, adica umplutura este de Apfelstrudel, dar "invelisul" este din foi de placinta cumparate. Apropos de foi, vi le recomand pe cele praspete, de la frigidere, nu pe cele comgelate. Sunt mult mai intregi si mai putin sfaramicioase decat cele congelate. Daca totusi folisiti din cele congelate, lasati-le sa se decongeleze lent la frigider.

Merel de curata si se taie cubulete. Puteti sa le taiati si un fel de feliute, cum preferati. Ideea este ca NU se dau prin razatoare. Trebuie sa fie mai intregi. Si sa folositi un soi mai acrisor si mai tare de mere. 1 kg este de cubulete, dupa ce le-ati taiat.

Merele taiate se stropesc cu zeama de la o lamaie ca sa nu oxideze. Eu aici am ramas fara lamaie si am folosit niste concentrat de lamaie, dar va recomand zeama proaspata. De asemenea, puteti sa amestecati in mere si cateva linguri de zahar daca va place mai dulce. Eu aici l-am omis cu totul.

Si stafidele trebuie sa le pregatiti din timp si sa le tineti la inmuiat macar jumatate de ora sa se hidrateze. Puteti sa le hidratati in suc de mere, sau chiar in apa calduta, dar eu prefer sa le hidratez in lichior sau alt fel de alcool.

Intr-o tigaie se pune untul la topit, iar apoi se adauga pesmetul si se rumeneste putin amestecand bine. Tot in tigaie se adauga si scortisoara si eu am adaugat si niste coaja rasa de portocala. Poate fi coaja de lamaie sau poate fi omisa cu totul.  Pesmetul prajit se pastreaza intr-un castron pana se foloseste.

Mai e si varianta in care peste mere (cu sa fara zahar) puteti sa puneti si stafidele si sscoartisoara si coaja de lamaie si sa amestecati cu o spatula. Dar mie imi place sa prajesc aromele in pesmet ca sa aiba mai multa savoare.

Si acum vine partea mai dificila. Asamblarea strudelului. In primul rand puneti o carpa curata pe masa, maricica si presarati-o cu faina. Pe aceasta veti intinde foile de placinta. Pentru un strudel folositi jumatate de pachet, adica vreo 6-7 foi. Puneti-le suprapuse pe mijloc in asa fel incat sa obtineti un fel de foaie mai mare. Ungeti foaia cu unt topit. Apoi presarati jumatate din cantitatea de pesmet si jumatate din cantitatea de mere si stafide uniform distribuite. 

Intai pliati marginile de pe 2 lauturi opuse, apoi incepeti sa rulati cu tot cu prospot. Probabil se vor rupe putin foile, nu aveti ce sa le faceti. Se muta strudelul pe o tava tapetata cu hartie de copt si se unge cu unt topit.

Mia este si varianta sa puneti marele toate pe o singura linie si sa rulati. Se vor rupe mai putin foile pentru ca merele vor fi toate le mijlocul strudelului si nu interacalate intre foi.

Se coace in cuptorul preincalzit la 180 gr timp de 45 de minute  aproximativ.

Se lasa sa se raceasca si se pudreaza cu zahar pudra.

Se serveste caldut sau rece, dupa preferinta. Merge excelent cu sos de vanilie sau cu inghetata. Eu in prefer cladut cu sos de vanilie.