Miercurea Ciuc - O surpriza placuta, intr-un loc de la care nu ma asteptam la asta!


De fapt, au fost doua surprize. In primul rand, Miercurea Ciuc nu pot spune ca era pe lista mea de obiective turistice. Dar eram la sfarsitul unui weekend in Harghita si am zis sa ne oprim sa mancam ceva si sa ne plimbam un pic, asa am descoperit orasul. Si a doua a fost Sumuleu Ciuc, de care nici nu auzisem, spre rusinea mea.

Cetatea Miko


Dupa cum spuneam, ne-am oprit in Micercurea Ciuc in cautarea pranzului. Si am zis sa parcam in centru sa vedem ce este pe acolo. Centrul este mic si nu tocmai interesant din punct de vedere turistic, dar are o cetate, cetatea Miko, care a fost prima surpriza a zilei.

Cetatea nu este imensa sau iesita din comun in vreun fel, dar este foarte frumos renovada, cu fonduri europene se pare si se poate vizita. In afara de constructie in sine sunt tot felul de expozitii inauntru. Una peste alta, merita vazuta. Poate nu sa te duci pana acolo doar pentru asta, dar daca esti in zona, opreste-te o ora, doua. Chiar si copiilor le-a placut vizita la cetate.

Centrul orasului


Centrul orasului este mic, dar cochet, nu dureaza mai mult de o ora la o plimbare in pas lejer. Este o strada pietonala cu multe restaurante si magazine, un parc si cateva strazi pana la cetatea Miko. Ce nu trebuie insa sa ratati pe strada pietonala este Cofetaria Novak, in primul rand pentru cat de cocheta este si apoi pentru prajiturile extraordinare. Are un aer "de pe vremuri" si niste prajituri delicioase

Sumuleu Ciuc


A doua surpriza a zilei a fost manastirea de la Sumule Ciuc. Nu auzisem de ea, desi eram inainte de vizita Papei, dar am vazut intamplator niste poze in cetatea Miko si ni s-a parut interesanta si am zis sa facem o excursie pana acolo.

Este la marginea orasului si cand am fost noi era destul de putina lume. Daca sunt insa sarbatori sau pelerinaje este foarte aglomerat si greu de vizitat. Biserica este absolut superba! De afara te impersioneaza cat de mare este, iar in interior este fabuloasa. Mult mai frumoasa decat multe biserici de acelasi fel din Europa catolica, pentru care am batut drum lung ca sa le vizitam.

Cu siguranta este un loc in care sa revenim.

Ski Gyimes


Un pic mai sus de Sumuleu, dupa ce treceti pasul Gimes, o sa gasiti o mica partie de ski si cea mai tare atractie din zona: cea mai lunga partie de bob din tara, partia de bob de la Ski Gyimes. Este absolut geniala, ditractie pentru toata familia. Va recomand sa ajungeti devreme, pentru ca dupa ora 10-11 coada la bob creste pe minut ce trece si stati si peste jumatate de ora la coada ca sa va dati o tura., cel putin iarna. Dar merita din plin. Abia astept sa incercam si vara!

Si cam la a patra vizita am reusit sa ajungem si vara :) Si pentru prima data m-am dat si eu!

Si merita sa luati pranzul la restaurantul complexului, au doar cateva feluri de mancare de baza, dar gatite bine, si au o chestie grozava: friptura pe piatra fierbinte. Iti aaduc la masa friptura cruda si 2 pietre fierbinti si iti faci singur mancarea. Foarte dragut.

Odorheiul Secuiesc


Odorheiule Secuiesc este un orasel micut cu un centru cochet, o piata mai lunga de fapt, care in capat are Biserica Romano-Catolica, la mijloc Biserica Reformata si Primaria si in celalalt capat Biserica Franciscana. Din pacate noi am ajuns intr-o duminica mohorata, cand toate erau inchise si nu am putut sa le admiram decat pe dinafara. Si cel mai important, nu uitati sa urcati sus langa biserica romano-catolica ca sa puteti admira, macar pe exterior, cladirea absolut fantastica a Colegiului Tamasi Aron.

Mini Transilvania Park


Cativa km in afara Ordoheiului gasiti un obiectiv deosebit care merita drumul pana acolo: Mini Transilvania Park. o colectie de replici miniaturale ale tuturor cladirilor importante din Transilvania. Nu numai ca sunt foarte frumoase replicile, dar este si o buna sursa de inspiratie pentru calatoriile viitoare.

Si tot acolo este si Muzeul Apelor Minerale, care insa este inchis iarna si Galeria Portilor Secuiesti, o colectie de porti vechi superb sculptate si pictate.