Am tot vrut in ultimii ani sa ajung sa vizitez Oradea pe indelete, si in toamna asta am resuti. O mai vizitasem o singura data, la sfarisitul lui 2017, dar doar o zi asa in fuga. Si de atunci tot planuim sa ne intoarcem si acum ca am facut asta, pot spune ca nu am fost deloc dejamagiti si a fost o alegere excelenta.
Oradea arata foatre bine, totul pus la punct, drumuri excelente, piete si cladiri renovate sau in renovare, lume calma, totul mi-a placut neasteptat de mult. Nu este un oras mare, ai nevoie de 2-3 zile ca sa ai timp si sa vizitezi cate ceva, nu doar sa treci in fuga. Dar si daca ai doar putin timp la dispozitie meritia macar sa te opresti sa faci o plimbare prin centru.
Si daca in toamna lui 2017 am avut parte de o zi rece si ploioasa, acum, tot toamna dupa 5 ani, am avut parte de cateva zile absolut superbe.
Centrul este cea mai frumoasa zona a orasului. Pe o suprafata relativ mica, foarte usor de parcurs pe jos, o sa gasiti o multime de cladiri fabuloase, tot felul de palate de la 1800, majoritatea renovate si frumos puse in valoare. Este o incantare sa te plimbi la pas prin zona centrala a Oradei.
Atractia principala este Calea Republicii artera pietonala care gazduieste cele mai frumoase cladiri ale orasului. Trebuie sa le vezi si ziua si noaptea luminate. Daca o iei dinspre capatul de sus spre Crisul Repede o sa intalnesti Palatul Apollo, Palatul Moskovits, Palatul Stern, Palatul Rimanoczy, Biserica Ursulinelor, statuia Holnaposok si in capat Casa Poynar. Toate renovate, toate spectaculoase, plus alte cladiri suberbe. Toate cladirile importante au placute cu informatii daca esti curios sa aflii povestea lor. Cred ca am facut sute de poze pe strada asta in 3 zile :)
In capat la Calea Republicii, putin intr-o parte, gasiti si Casa Darvas - La Roche, care se poate si vizita si chiar va recomand as o faceti. Interioarele au fost reconditionate si este un mic muzeu al "Belle Epoque". La sfarsit sa petreceti putin timp si in curtea din spate, inspre rau, care este absolut superba.
Tot in capatul Caii Republicii, dar in partea cealalta este Piata Regele Ferdinand, cu statuia Reginei Maria, Teatrul Regina Maria, hotelul Astoria si alte cateva cladiri impresionante.
Dupa ce trceti podul peste Crisul Repede, ajungeti in fata cladirii primariei. Cladirea in sine este spectaculoasa, mai ales noapte, luminata este impresionanta, dar va recomand sa urcati in Turnul Primariei. Se poate vizita si de sus o sa aveti o priveliste superba.
De langa primarie ajungeti in Piata Unirii, un spatiu imens, marginat de cladiri superbe. Din piata puteti sa admirati statuia Regelui Ferdinand, Palatul Episcopal Greco-Catolic, Catedrala Greco-Catolica Sfantul Niculae si Biserica cu Luna. In ultimele doua puteti sa si intrati sa le admirati si pe interior.
Si tot in Piata Unirii, pe coltul dinspre Crisul Repede, este una dintre cele mai frumoase cladiri din Oradea, Palatul Vulturul Negru. Pe langa exteriorul cladirii, puteti sa intrati in pasaj si sa admirati arhitectura acestuia si mai ales vitraliile.
Una din intrarile pasajului Vulturul Negru este din strada Vasile Alecsandri, o alta strada pietonala cu cladiri frumoase, pe care nu trebuie sa ratati Casa Deutch.
Tot in apropiere o sa gasiti Podul Intelectualilor, un pod pietonal care trece Crisul Repede pana in Parcul Libertatii. Posul este locul perfect de unde sa admiri Crisul in liniste, iar Parcul Libertatii este un loc placut de plimbare. Am trecut intr-o dimineata prin el, era foarte putina lume si m-a surprins placut ca peste tot prin parc erau boxe cu muzica in surdina. Foarte placut. Si tot in aceasta zona este promenada de pe malul Crisului, pe ambele parti, si cu portiuni asfaltate si amenajate, dar si cu zone cu poteti printre copacii de pe marginea apei.
Un pic mai departe de zona centrala pietonala, se gaseste Complexul Baroc, sau Palatul Episcopiei Romano-Catolice, impreuna cu parcul in care este situtai si bineinteles, Catedrala Romano-Catolica, pe care nu trebuie sa o ratati daca ajungeti in Oradea. Din afara nu zici ca ar fi mare lucru, dar in interior este fantastica. Este cladirea care m-a surprins cel mai mult in Oradea prima data cand am vizitat-o. Daca aveti timp puteti sa va plimbati prin parcul complexului, care este foarte frumos amenajat. Tineti cont ca intrarea este din strada Sirul Canonicilor, celelalte porti fiind inchise.
Un alt obiectiv care nu trebuie ratat este Cetatea Oradei. Acum in 2022 am gasit un mare santier la intrare, dar probabil anul viitor se va termina. Chiar si asa cetatea ne-a impresionat. Este foarte bine intretinuta, o parte din curtea interioatra deja amenajata frumos si lucrarile continua. Si va recomand sa citit macar pe Wikipedia istoria cetatatii cand sunteti acolo. Este impresionant prin cate a trecut cetatea de-a lungul timpului.
Si va recomand sa intrati si in interior si sa vizitati Muzeul Municipiului Oradea. Nu sunt foarte atragator, dar merita din plin, mai ales daca sunteti si cu copii. Jumatate de etaj a fost o zona intereactiva cu dispozitive si jocuri medievale unde copii pot pune mana pe tot si incerca tot felul de chestii, o zona dedicata vietii in razboi, la fel unde poti sa pui mana pe exponate, o sala cu modele ale cladirilor faimoase din oras, o expozitie de aparate de fotografiat si filmat, o expozitie inedita de tablouri din margele, o sala care recreaza o discoteca din anii '70 si multe alte chestii interesante. Iar la final, la subsol este o sala dedicata inventiilor lui Leonardo da Vinci, care sunt reproduse la scara mica sise misca pentru a intelege cum functioneaza. Nu este un muzeu plictisitor.
Tot din categoria surprizelor placute :). Muzeul Tarii Crisurilor functioneaza in vechea garnizoana militara, a fost deschis acum cativa ani si este un muzeu mare, pe mai multe etaje, foarte modern si foarte interesant. Are sectii de istorie, arta, geologie, stiintele naturii etc, toate intr-o cladire care merita vizitata macar pentru arhitectura ei. Copiii nu s-au plicitisit, au vazut o gramda de lucruri interesante expuse intr-un mod care sa le captiveze atentia. Plus bonus un vivariu plin de paienjeni imensi si serpi.
Daca sunteti cu masina, ca altfel e mai greu de ajuns, puteti sa urcati pe Dealul Ciperca unde a fost amenajata o zona de promendata de unde se vede foarte frumos tot orasul. Noi am fost seara, pe inturneric si se vedea tot orasul luminat, dar si ziua cred ca este frumos de vazut.
Cam asta a fost Oradea pentru noi. Ne-a placut si sigur o sa mai revenim. Din ceea ce imi facusem plan sa vizitez nu am ajuns sa vedem cele 2 sinagoci, Sinagoga Neologa Sion si Sinagoga Aachvas Rein. Si nu am ajuns nici sa mergem la aquapark la Nymphea. In rest am acoperit cam tot ce ne doream.
Ar mai fi de stiut, daca ajungeti cu masina in Oradea, ca in centru este parcare cu plata peste tot. Locurile sunt marcate pe culori, cu pret de vreo 8 ron/ora in centru si mai putin spre margine. Cel mai convenabil este sa folositi parcarile subterane, unde este 3 ron/ora si sunt destule in centru si usor accesibile.