Cozonac


O sa incept prin a spune ca nu sunt expert in cozonac. Nici nu sunt mare amatoare de cozonac. Facem de Craciun si de Paste mai mult ca sa simtim mirosul de cozonac cald in casa, si apoi il dam de colo-colo :). Asta este o reteta din care se obtine de fiecare data un cozonac decent. Nu fabulos, dar comestibil :) Cald este chiar excelent.

INGREDIENTE:

 

1 kg faina

20 gr drojdie uscata

200 gr zahar

5 galbenusuri

500 ml lapte caldut

Sare

150 gr unt moale

 

Esenta de vanilie

coaja de portocala

alte arome/condimente

MOD DE PREPARARE:

 

Laptele se incalzeste putin, trebuie sa fie caldut, nu fierbinte. Drojdia se amesteca cu o lingura de faina, o lingura de zahar si putin lapte pentru a forma maiaua. Se lasa sa creasca 15 min intr-un loc caldut. Laptele caldut ramas se amesteca cu zaharul caldut. 

In bolul de la mixer se pune faina, se adauga maiaua crescuta, galbenusurile si laptele putin cate putin mixand cu carligul de framantat. Se mai adauga cateva picaturi de lapte daca este cazul. Trebuie sa se obtina un aluat moale si elastic. Se framanta cateva cateva min, se adauga sarea si apoi untul, cate o bucatica, mixand pana se incorporeaza tot. Se mai framanata cateva minute. Initial aluatul pare destul de tare, dar odata untul incorporat devine mai flexibil. Este imprtant ca untul sa fie foarte moale. la temperatura camerei inseamna lasat in bucatarie 3-4 ore, nu jumatate de ora :)

Se lasa alautul la crescut intr-un loc cald, acoperit, pana isi dubleaza volumul, cam o ora. Eu dospesc aluaturile in cuptorul preincalzit la minim. Cresc foarte frumos si ajunge o ora.

 

Se scoate aluatul din vas, se pune pe masa unsa cu ulei si se imaprte in 4 bucati egale. Se pot face 4 cozonaci medii sau 2 cozonaci mari. Este foarte important ca si masa si mainile sa fie date bine cu ulei.

Pentru umplutura folositi ceea ce vreti voi: rahat, stafide inmuiate in esenta de rom, clasica nutella, sau umplutura de mac (250 gr mac + 150 gr zahar + cateva linguri de lapte). Aici am folosit o umplutura din nuci macinate, amestecate cu zahar, albus de ou si cacao. Toate puse "din ochi"

Fiecare bucata pentru 1 cozonac se imparte in 2 si de intinde pe blat sub forma unui dreptunghi. Eu o intind direct cu mana, fara facalet. Se pune apoi umplutura, se intinde pe toata bucata de aluat si se ruleaza. Se pun cele 2 suluri unul langa altul si se rasucesc impreuna si se pun in tava.

Cozonacul se mai lasa 15-20 de minute la dospit, apoi se unge cu ou batut si se presara cu zahar. Se coace la 170 gr C aproximativ 30-40 de minute (50-60 daca faceti cozonaci mari). Cerificati intotdeauna cu o scobitoare. Se lasa sa se raceasca si apoi se taie. Sau se rupe fasii cat e cald, daca nu mai aveti rabdare. 

Update: mai 2024