O alta reteta clasica de prajitura cu foi si crema. Doar ca de aceasta data foile sunt facute cu miere si sunt absolut delicioase. Prajitura are 4 foi, 2 straturi de crema de gris si un strad de gem. Clasic este gemul de caise. La mine are gem de prune in poze pentru ca am facut mai multe prajituri in acelasi timp si am incurcat cu gemul de la prajitura cu foi cu bulion:)
INGREDIENTE:
500 gr faina
1 ou
1/2 plic amoniac
150 gr zahar
150 gr miere
50 gr unt
50 ml lapte
MOD DE PREPARARE:
Toate ingredientele, mai putin faina, se pun la fiert intr-o cratita. Se amesteca incontinu si o sa vedeti cum compozitia face suma si isi dubleaza volumul. Dupa ce sa in cateva clocote se ia cratita de pe foc, se toarna compozitia intr-un castron mai mare si se pune deasupra faina. Se amesteca intai cu o spatula in castron si apoi se rastoarna pe blatul de lucru si se framanta cu mana pana se btine un aluat elastic si nu foarte lipicios.
Aluatul se imparte in 4 si se intind 4 foi care se coc pe tava.
Foile se coc in aprox 8-10 minute, se scot si se pasteraza infasurate fiecare in parte intr-un prosop umed.
Dupa cum spuneam. este important la acest tip de foi sa aveti o metoda. Eu intind fiecare bucata de aluat intre 2 foi de hartie de copt, desprind foaia de deasupra, marchez prin apasare cu rama in care montez forma foii si apoi decupez coca extra. Apoi transferi harta de copt cu aluatul intins si decupat direct pe o tava si la cuptor.
Daca nu le folositi imediat, puteti sa pastrati foile invelite bine in folie alimentara. Aveti insa grija cum le manevrati pentru ca sunt foarte fragile.
INGREDIENTE:
1 litru de lapte
200 gr unt
200 gr gris
150 gr zahar
esenta de vanilie
coaja de portocala
MOD DE PREPARARE:
Apa se pune pe foc cu zaharul si un praf de sare. Se toarna si grisul cate putin si se fierbe amestecand incontinu ca sa nu se prinda si sa nu faca cocoloase. Cand grisul este fiert se ia de pe foc si se incorporeaza untul, esenta de vanilie si coaja si zeama de portocala. Se acopera cu folie la contact si se lasa sa se raceasca.
Se pune o foaie pe fundul tavii (tapetata cu hartie de copt), apoi jumatate din crema intinsa uniform, inca o foaie, gem de caise (, a treia foaie, restul de crema si ultima foaie. Se infasoara bine in folie de plastic si se lasa la frigider peste noapte.
A doua zi se scoate din tava, se taie marginile ca sa arate frumos si se portioneaza. Se poate pudra cu zahar praf.
Update: mai 2024