Daca va uitati la filme americane, sau daca cititi literatura americana, sigur ati dat de mutle ori peste cherry pie. Sincer nu e o combinatie rea, initial nu mi-a spus nimic, dar pana la urma m-am convins ca ciresele merg si intr-o placita/tarta.
Aceasta este o varianta foate usor de facut, cu minim de ingrediente si efort, ceea ce nu mi-a placut foarte tare este ca dupa coacere este destul de uscata umplutura. La vara cand apar iar ciresele o sa incerc sa ii fac un upgrade :)
INGREDIENTE:
200 gr faina
sare
40 gr zahar
160 gr unt
50 ml apa rece
MOD DE PREPARARE:
Varianta rapida - in robotul de bucatarie! Intai se pun in robot faina, sare si zaharul si se amesteca, apoi se adauga unul rece taiat cubulete si se mixeaza pana se obtine textura ca de nisip. Apoi se adauga apa rece, se mai pulseaza de cateva ori si gata.
Se strange aluatul intr-o bila (daca e nevoie mai adaugati putin faina pe blat si o framantati in aluat), se imparte in doua (3 sferturi si 1 sfert), se inveleste in folie de plastic si se lasa la frigider jumatate de ora.
INGREDIENTE:
500 gr cirese
20 gr amidon
30 gr zahar
sare
zeama de la 1/2 lamaie
scortisoara
MOD DE PREPARARE:
Cea mai complicata parte a retei este sa scoateti samburii din cirese :). Nu va recomand sa folositi ciresele cu tot cu samburi.
Ciresele se amesteca cu amidonul, zaharul, un praf de are, scoartisoara si zeama de lamaie si gata.
Aluatul se scoate din frigider si se intinde pe o suprafata tapetata cu faina. Bucata mare se pune intr-o tava speciala de tarta, cu fundul detasabil si se indeparteaza excesul de pe margini.
Se pune compozitia de cirese in tarta (dupa ce se scurge excesul de zeama pentru a nu se inmuia coaja), iar din aluatul ramas taiat fasii, se face un grilaj desupra prajiturii. Grilajul si marginile tartei se ung cu un ou batut amestecat cu o lingura de apa.
Tarta se coace in cuptorul preincalzit la 220 gr C timp de 15 minute si apoi la 180 gr C icna 30 de minute. Se lasa la racit inainte de a se taia.
Update: iunie 2020