Stollen


Cam toate tarile europene au o forma sau alta de cozonac de Craciun, nu avem noi monopolul :), iar aceasta este varianta germana a cozonacului. Pentru mine pe locul I este de deaprte panettone italienesc, dar stollen cred ca ia locul II. Este un cozonac mai dens, aromat si plin de fructe confiate. .Mie imi place foarte mult!

INGREDIENTE:

 

240 ml lapte caldut

3 lingurite drojdie uscata / 1 cub drojdie proaspata

100 gr zahar

600 gr faina

1 ou

2 galbenusuri

175 gr unt

esenta de vanilie

coaja de lamaie

sare

condimente (cardamom, scortisoara, mucsoara)

200 gr de martipan (optional) 

fructe uscate (250 gr stafide + 100 gr coaja portocala confiata +                                                                                                                                          100 gr coaja lamaie confiata + 150 gr fulgi de migdale)

                                                                                                                                    150 ml rom

                                                                                                                                    glazura: 120 gr unt + zahar pudra

MOD DE PREPARARE:

 

Lista de ingrediene este lunga rau, dar asta nu inseamna neaparat ca este o reteta complicata. Are ceva mai multe etape si trebuie sa aveti un pic de rabdare, dar merita.

Primul lucru pe care trebuie sa il faceti este sa puneti toate fructele uscate la inmuiat in rom. Lista de fructe uscate este indicativa, puteti sa puneti ce va place voua, dar sa respectati cat de cat cantitatea totala. Adica trebuie sa fie multe fructe uscate. La fel, in loc de rom puteti sa folositi alt tip de alcool, dupa gust. Trebuie sa le lasati la inmuiat in alcool minim o ora, dar puteti sa le lasati si peste noapte daca va organizati din timp.

Ca la orice aluat dospit, urmeaza activarea drojdiei. Aici este varianta clasica. Puneti laptele la incalzit si apoi adaugati in lichidul caldut (nu fierbinte) o lingura de zahar, o lingura de faina si drojdia. Lasati 15 minute sa se activeze. O sa se umfle tot lichidul si o sa faca spuma. 

Puneti apoi toate ingredientele ramase in bolul robotului de bucatarie prevazut cu carlig de framantare si framantati bine aluatul. Aceiasi regula, nu puneti chiar toata faina de la inceput ca sa vedeti cat este nevoie. Si daca mai e nevoie mai adaugati putina faina sau putin lapte ca sa obtineti consistenta dorita. Lasati aluatul la dospit pana isi dubleaza volumul. Adica 1-2 ore pe masa (in functie de cat de cald este in bucatarie) sau 30 de minute in cuptorul incalzit anterior la minim (eu prefer varianta aceasta).

Dupa ce a crescut frumos se dezumfla cu mana, se adauga fructele stoarse de alcool si se mixeaza din nou cu carligul de framantat.Daca aluatul este prea moale si umed, se mai dauga faina putin cate putin.

Se imparte aluatul in doua, se intinde fiecare bucata cu mana in forma de dreptunghi, se face un sul din martipan si se pune pe aluat, apoi se ruleaza o parte peste alta pentru a obtine forma de stollen,

Se pun cozonacii pe o tava si se mai lasa la dospit inca o ora. 

Se coc cozonacii in cuptorul preincalzit la 180 gr C timp de 30-40 de minute

Se scot din cupor, se lasa 5 minute sa se racoreasca apoi se gaureste toata suprafata cozonacului cu un bat de frigaruie si se ung imediat cu unt topit. Gaurile ajuta sa se absoarba mai bine unul. Se pudreaza apoi cu muuuult zahar pudra. Foarte mult, sa fie o crusta care se va lipi datorita unului.

Daca nu se consuma imediat, dupa ce se raceste se inveleste bine in folie alimentara si apoi in folie de aluminiu pentru a se pastra in conditii optime. Cand il consumati, puteti sa il mai pudrati inca o daca cu zahar farin pentru a acea aspectul tipic complet alb.

Update: decembrie 2024