Noi facem aceasta reteta de cheesecakec de Paste, in loc de pasca. Este o reteta de cheesecake copt, cu blat de aluat, nu de biscuiti. Are smantana atat in compozitie, cat si in blat si este absolut delicios. Blatul poate fi facut atat simplu, cat si cu cacao.
INGREDIENTE:
250 gr faina
125 gr unt rece
50 gr zahar
1/2 plic praf de copt
1 ou
50 gr smantana
un praf de sare
Pentru un blat cu cacao se inclouieste o lingura din cantitatea de faina cu o lingura de cacao.
MOD DE PREPARARE:
Imi place aceasta reteta si pentru ca este foarte usor de perparat. Blatul il fac in robotul de bucatarie. Puneti in robot faina, praful de copt, sarea si untul rece taiat cubulete. Se pulseaza pana se obtine o textura asemanatoare cu nisipul.
Se adauga oul si smantana si se mai pulseaza un pic pana se strange tot aluatul intr-o bila.
Se tapeteaza o forma de tort cu margine detasabila cu hartie de copt, se pune aluatul in ea si se impinge cu mana pentru a acoperi tot fundul tavii si peretii lateralii. Se impinge putin cate putin cu degetele pana ajunge spre marginea de sus a tavii.
Se pastreaza in frigider cat se face umplutura.
INGREDIENTE:
800 gr branza de vaci
250 gr smantana
200 gr zahar
5 oua
100 gr gris
esenta de vanilie
esenta de lamaie (optional)
un praf de sare
Ouale se separa. Se amesteca branza, smantana, galbenusurile si sarea. Se incorporeaza si esentele si grisul. Separat, albusurile se bat spuma tare cu zaharul. Cu ajutorul unei spatul se incorporeaza si bezeaua in compozitia de branza, amestecand usor pentru a nu pierde aerul din compozitie.
Se toarna umplutura in forma de coca si se coace la 150 gr C timp de o ora si 20 de minute aproximativ (80 de minute).
Cand o scoateti din cuptor prajitura este foarte umflata si probabil crapata pe deasupra. Ea insa se va dezumfla pe parcurs ce se raceste.
Eu o pastrez in frigider si mi se pare ca este mai buna servita rece.
Din cantitatile de mai sus puteti face o prajitura mare, in tava de aprox 23 cm diametru, sau 2 mai mici, de aproximativ 18 cm diametru. In plus, tineti cont ca daca tava este mai inalta (de ex formele de tort cu margine detasabila), e ok cantitatea de umplutura, dar daca este o tava mai joasa (de ex tavile de aluminiu de unica folosinta), atunci ar trebui sa faceti mai putin umplutura. Si daca totusi va ramane umplutura, atunci puteti sa o coaceti intr-o forma si fara blat, este foarte buna si asa simpla.
Update: mai 2024