Va place Tiramisu? Atunci o sa va placa si briosele acestea. O briosa de vanilie care inlocuieste piscotul, insiropata cu cafea si cu un mot de mascarpone in varf, pudrat cu cacao. Nu e chiar faimoasa prajitura, dar iti aduce aminte de era si este deliciosa!
INGREDIENTE:
150 gr faina
praf de copt
sare
60 ml lapte
esenta de vanilie
60 gr unt
3 oua + 3 galbenusuri
200 gr zahar
MOD DE PREPARARE:
Cuptorul se incalzeste la 180 grade.
Faina se amesteca cu praful de copt si sarea. Intr-un ibric, incalziti laptele fara sa fiarba, pana cand apar bule mici pe marginea ibricului. Luati de pe foc, amestecti untulin lapte pana se topeste si lasati sa stea 15 minute.
Mixati impreuna oualele intregi, galbenusurile si zaharul. Puneti castronul la bain marie si amestecati cu telul pana cand zaharul s-a dizolvat si amestecul este caldut (nu fierbinte), aprox 6 min. Tinand cont ca o sa coaceti briosele, nu va faceti griji daca ouale nu ajung acum la temeperatura de 70 gr C (pentru a fi sigure pentru consum). Luati vasul de pe foc si mixati compozitia cu mixerul la maxim pana cand devine galben pal si destul de tare ca atunci cand o ridicati pe spatula sa ramana ca o bucata de funda.
Amestecati compoztia de faina in cea de oua, amestecand usor. Se pun o treime din faina, apoi jumatate din cantitatea de lapte, inca o treime din faina, restul de lapte si ultima parte de faina.
Aluatul se imparte in mod egal in formele de briosa si se coace aproximativ 20 de min. Se scor din cuptor si se lasa sa se raceasca complet.
INGREDIENTE:
SIROP
80 ml cafea tare
30 ml lichior/vin licoros
50 gr zahar
FROSTING:
240 ml frisca lichida
240 gr mascarpone
50 gr zahar pudra
cacao pentru decor
MOD DE PERPARARE:
Pentru sirop, cafeaua se amesteca cu alcoolul si zahrul si se lasa sa se raceasca. Se fac cateva gauri in briose cu scobitoarea, apoi folosind o pensula de bucatarie se aplica in mai multe randuri siropul pe briose si se lasa sa se absoarba.
Pentru frosting, mascarpone se bate cu zaharul, apoi se adauga frisca lichida mixand in continuare la viteza mare pana se intareste. Se pune frosting-ul pe briose cu ajutorul unui pos, cu sau fara dui, si apoi se pudreaza cu cacao.
Update: martie 2023