Desi poate nu suna foarte apetisant, sa stiti ca aceasta paine este absolut delicioasa. Este genul de paine brioche, putin dulceaga si cu o coloratura superba datorita dovleacului. Mie imi place sa o fac impletita si mi se pare ca arata absolut spectaculos!
INGREDIENTE:
1/2 cub pachet drojdie proaspata
50 ml ap calduta
Scortisoara macinata
Nucsoara
450 gr faina + 50 gr
60 gr zahar
125 ml piure de dovleac
60 ml ulei
2 oua
Sare
MOD DE PREPARARE:
Drojdia se pune in apa calduta impreuna cu o lingurita de zahar si se lasa sa se activeze aprox 10 min.
Intre timp se combina intr-un castron mare (sau in bolul de la mixer) 450 gr de faina cu sarea, scortisoara si nucsoara. Se face o gropita in mijloc si se toarna amestecul de drojdie. Se combina usor putin faina de pe margine, doar pana se obtine o pasta moale. Va ramane multa faina neincorporata pe margine. Acoperiti castronul cu o carpa curate si lasati sa creasca maiaua aprox 20 de min.
Intr-un alt castron se amesteca zaharul, piureul de dovleac, uleiul si 1 ou. Se pune peste maiaua crescuta si se amesteca bine. In cazul meu se mixeaza bine in mixerul prevazut cu carligul de framantare. Nu ma omor dupa framantat painea manual. Se framanta in mixer pana incepe se se stranga intr-o bila si sa se dezlipeasca de peretii vasului. Eventual mai adaugati si restul de 50 gr de faina, putin cate putin. Nu puneti 500 gr de faina de la inceputm pentru ca poate fi prea mult. Depinde de calitatea fainii, marimea oualelor etc.
Lasati aluatul sa se odihneasca cateva minute si apoi puneti-l intr-un castron uns cu ulei. Ungeti si suprafata aluatului cu putin ulei, acoperiti cu un prosop sau cu folie alimentara si lasat-il sa creasca intr-un loc calduta, pana isi tripleaza volumu, aprox 1-1,5 ore. Sau se poate pune in cuptorul electric pornit la minim pentru aprox 30 de min.
Rasturnati aluatul pe o suprafata unsa cu putin ulei, desunflati-l, framantati-l usor si taiati-l in 2 parti egale. Puteti sa taiati fiecare jumatate in trei parti egale, sa le rulati ca pe o sfoara sis a le impletiti. Puteti sa faceti o paine mare, sau doua paini mai mici (ca aici).
Se tapeteaza cu hartie de copt 2 tavi de chec sau cozonac, se presara putin malai sau gris (optional) si se pun painile. Acoperiti-le cu un prosop si lasati-le pana isi dubleaza volumul.
Se ung painile cu oul batut ramas (optional se pot adauga si seminte deasupra) si se coc la 180 grade timp de 17-20 min. Se taie dupa ce se racesc complet.
Reteta are nevoie de dovleac piure. Asta inseamna fie dovleac piure la borcan cumparat de la magazin (da chiar exista asa ceva), sau dovleac copt si zdrobit, sau dovleac ras calit cu putin ulei.
Update: octombrie 2024