Focaccia nu este numai una dintre cele mai delicioase feluri de paine, dar este si una dintre cele mai usor de facut si mai distractiv de facut. Una dintre cele mai placute parti ale retetei este finalul cand iti infigi dgetele in coca unflata.
INGREDIENTE:
500 gr faina
10 gr sare
8 gr drojdie uscata (1 plic)
450 gr apa
ulei de masline
sare grunjoasa
rozmarin
MOD DE PREPARARE:
Reteta este destul de simpla, doar ca dureaza ceva mai mult. Intai se amesteca intr-un castron toate ingredientele uscate (faina, drojdie, sare). Se toarna apa peste ele si se amesteca, intai cu o spatula, apoi cu mana, pana se obtine un aluat destul de moale si lipicios. Un bol mare se unge cu muuult ulei de masline, se mutata aluatul in el, strans in forma de bila, se unge si pe deasupra cu ueli de masline, se acopera vasul cu folie de plastic si se lasa la dospit. Pe masa poate fi lasat pana la 18-24h, in firgider pana la 72h.
La final vezi avea un alut crescut cu basicute deasupra. Se unde o tava generos cu ulei de masline (eu pun si hartie de copt in tava), se rastoarna aluatul in tava si se intinde cu mainile unse cu ulei. Se mai lasa la temeratura camerei sa creasca a doua oara inca 3-4 ore.
Dupa a doua crestere si apasa aluatul cu degetele pentru a obtine mici gropite pe suprafata acestuia, se presara cu sare grunjoasa si rozmarin.
Se coace la 220 gr C timp de aproximativ 25 de minute. Calda este absolut dementiala, dar nici rece nu e de ocolit :)
Update: ianuarie 2023