Partea aceasta a traseului prin Barcelona este despre Modernism, despre arhitecti vizionari si despre un plan urbanistic genial.
Perioada modernista a schimbat cu totul fata orasului, BCN nu ar fi nici pe departe ce este azi fara cladirile spectaculoase construite in aceasta perioada.
Si daca vorbim despre cladiri, exista un trio de arhitecti care au influentat enorma fata orasului: Antonio Gaudi i Cornet(cel mai cunoscut dintre toti), Luis Domenech i Muntaner si Josep Puig i Cadafalch.
Antonio Gaudi i Cornet (1852-1926) este cel care a facut Barcelona faimoasa, in primul rand datorita Sagradei Familia, dar nu numai. A fost un vizionar care nu a fost inteles de toti la vremea lui, dar a fost sustinut de un industrias bogat, Eusebi Guell, pentru care a construit Palau Guell (din Raval), Casa Mila si Parcul Guell. In 1883 a inceput constructia catedralei Sagrada Familia, finantata din fonduri publice, la care a lucrat pana la moartea sa survenita in urma unui accident de tranvai. Printre cele mai cunoscute opere ale lui Gaudi (pe langa cele mentionate) se numara Casa Batllo, Casa Vincens, Colonia Guell, Casa Calvet, Torre Bellesguard.
Luis Domenech i Muntaner (1849-1923) este considerat liderul miscarii moderniste in Barcelona. Doua din cladirile sale, Castell dels Tres Dragons din Parcul Ciutadella si Casa Montaner, sunt considerate primele cladiri moderniste din oras. Tot lui ii datoram existeta si altor cladiri fabuloase: Palau de la Musica Catalana, Hospital de San Pau, Casa Fuster, Hotel Espanya.
Josep Puig i Cadafalch (1867 - 1956), cel mai tanar din aceasta triada, a fost nu numai arhitect dar si istoric si politician. Arhitectura sa are influente gotice si denota un puternic patriotism catalan. Dintre cladirile sale se remarca: restaurantul Els 4 Gats din Casa Marti, Casa Amatller, Palau del Barro de Quadres.
Si toate aceste cladiri minunate au fost incluse intr-un plan maret de modernizare a Barcelonei. Asa a aparut L'Eixample - extensia verchiului oras incepand cu Palca de Catalunya. Zona este recunoscuta pentru strazile spatioase si elegante, colturile taiate ale caselor la intersectii, toata zona aratand ca o foaie de matematica strabatura de bulevardul Diagonal. Creatorul L'Eixample a fost Ildefons Cerda. In 1854 zidul orasului vechi a fost demolat pentru a incepe extinderea orasului si incepand cu 1860 Planul Cerda a fost pus in aplicare.
Dar prea multa vorba strica, ajunge atata informatie, asa sa le luam pe rand.
Bineintels ca prima oprire trebuie sa fie Sagrada Familia. Nu se putea altfel. Primul si cel mai important lucru este sa va cumparati bilete online din timp. Chiar si in extra-sezon. Se intra la ore fixe, numarul de vizitatori e limitat, asa ca e bine sa va organizati din timp. Au si un app foarte usor de utilizat cu o gramada de informatii. Si daca vreti sa urcati si in turn (si va recomand sa vreti) alegeti Torre de la Passion, pentru ca are vederea spre mare si oras. Din Torre del Nacimento vederea este spre munte. Si trebuie sa alegeti unul din ele cand achizitionati biletul.
Tot ca info generala, fatada originala inceputa de Gaudi este cea care povesteste despre nasterea lui Isus si este total diferita fata de cealalta fatada construita mai recent. Ca urmare imaginea catedralei difera foarte mult din cele 2 parti. Pe ambele parti sunt parcuri din care puteti face poze, dar va recomand parcul dinspre fatada veche si daca va duceti dincolo de micul lac o sa aveti un cadru pentru poze perfect! Duceti-va devreme pentru ca se aglomereaza foarte repede.
Despre catedrala in sine nu are rost sa povestesc eu pentru ca informatiile abunda, doar va recomand sa o vizitati si sa alocati macar o ora si jumtate vizitei. Este un loc fabulos, mai ales daca bate soarele prin vitralii si merita pur si implu sa stati pe o banca si sa urmariti jocul de lumini,
Si desi muzeele nu sunt primele pe lista mea, aici merita sa vizitati si micul muzeu de sub catedrala.
Daca tot ati ajuns pana aici (pentru ca este destul de departe de zona veche a orasului), recomandarea mea este sa faceti o plimbare si pe Avinguda de Gaudi, un bulevard imens cu zona pietonala pe mijloc care incepe fix de langa catedrala. Este locul perfect sa "studiati" L'Eixample si viziunea pe care a avut-o Planul Cerda. Desi nu sunt pe bulevard cladirile faimoase are orasului, este superb pentru o plimbare linistita. O sa vedeti ca si masa de turisti se subtiaza pe masura ce urcati pe strada :)
Si daca ajungeti in capat o sa descoperiti o alta bijuterie a modernismului - Recinte Modernista de San Pau, atribuita lui Luis Domenech i Muntaner. Acesta a fost de fapt construit ca spital, Hospital de Santa Creu i San Pau, care a inlocuit vechiul spital pe care l-ati vizitat in El Raval. A functionat mult timp ca spital, dar cand a fost inlocuit de spitalul modern, complexul a fost transformat in muzeu. Nu am reusit pana acum sa il vizitam in interior, dar macar pe afara merita sa il admirati.
Desi nu se afla in L'Eixample, ci ceva mai sus pe deal, vorbim de el aici pentru ca este un alt simbol reprezentatic al modernismului, datorat tot lui Gaudi.
Desi acum este un obiectiv turistic foarte cautat, acest proiect a fost un esec imobiliar la vremea respectiva. Planul lui Gaudi era sa creeze un fel de cartier exclusivist, in natura, cu cateva vile si spatii comune. Nu a avut insa succes, doar 2 case au fost construite si cate ceva din spatiile comune, urmand ca apoi sa fie donat orasului si transformat in parc,
Este un loc frumos, trebuie vazut o data, dar nu pot spune ca este top 10 de vazut in BCN. Ca suprafata parcul in sine este enorm, dar partea turistica este foarte mica. Practic ai de vazut iguana, coloanele si balconul terasei de sus, atat tot.Clar recomand oricui sa il vada macar o data, dar tinand cont ca sa plateste si intrare si este si destul de greu de ajuns aici, nu asi zice ca imi doresc sa revin chiar de fiecare data. Ceea ce merita, este privelistea, care este una din cele mai frumoase privelisti asupra Barcelonei.
O alta creatie a lui Luis Domenech i Muntaner, Palau de la Musica Catalana, este dupa mine una dintre cele mai frumoase cladiri ale orasului. Este o cladire in stil Art Nouveau care gazduieste o incredibila sala de concerte. Cu toate acestea este de multe ori trecuta cu vederea de turisti. Cladirea este superba si la exterior, dar merita din plin sa ii vizitati si interiorul. Ultima data am nimerit in timpul unui spectacol pentru copii si am putat sa stam in partea de sus sa admiram pe indelete sala.
Si daca aveti un pic de timp inainte de vizita, sau dupa, la catia pasi departare de Palau, pe Via Laietana la nr 46, se afla Xurreria Laietana, care nu are nicio legatura cu modernismul sau L'Eixample, dar se spune ca are cei mai buni churros con chocolate din BCN. Nu stiu daca sunt cei mai buni, dar sunt foooooarte buni. Este o locatie veche si foarte micuta asa ca probabil va trebui sa ii luati la pachet :).
Cel mai faimos bulevard modernist al Barcelonei, Passeig de Gracia, precum si strazile care il marginesc, gazduiesc unele dintre cele mai frumoase cladiri ale orasului. Si nu numai cele ultra-cunoscute pe care le vom enumera mai jos, ci si multe altele fiecare deosebita in felul sau. Este o zona incredibil de frumoasa unde nu stii in care parte sa te uiti mai repede.
De asemenea este si zona de shopping exlusivist, plina de magazine de firma si de restaurante si hoteluri faimoase. Bulevardul in sine este un obiectiv turistic si o plimbare de la Plaza de Catalunya pana la Avinguda Diagonal este o incantare.
Un detaliu interesant, observati felinarele cu bancute de pe bulevard. Sunt cele originale si nu, nu ii apartin si acestea lui Gaudi, ci altui arhitect al vremii. Observati ca bancutele cu mozai au in spate 2 usite? De ce? Pentru ca iarna acolo se puneau carbuni incinsi ca bancutele sa fie calde :)
Daca incepeti dinspre Placa de Catalunya primele case faimoase pe care le veti intalni pe partea stanga sunt cele 3 care formeaza Manzana de la Discordia. Manzana (mar) este denumirea data unui patrat de case din L'Eixample. De ce marul discordiei? Pentru ca aproape lipite una de alta sunt 3 case faimoase: Casa Leo Morera (a lui Luis Domenech i Muntaner), Casa Amatler (a lui Jusep Puig i Catafalch) si Casa Batllo (a lui Antonio Gaudi). Si bineinteles ca toate trei vroiau la vremea respectiva sa fie cea mai frumoasa casa. Evident concurenta exista si atunci :)! Fiecare este superba i felul sau si nu cred ca se pot compara una cu alta. Batllo si Amatler se pot vizita, Leo Morera cred ca nu.
Cea mai cautata din acest trio este fara indoiala Casa Batllo. Este unul dinter principalele obiective ale orasului, ca urmare este foarte aglomerata si foarte scumpa. Am vizitat-o o singura data, in una din primele dati in BCN si nu pot spune ca am fost chiar asa de impresionata. Este deosebita dar eu recomand sa o "schimbati" pe Casa Vincens, tot a lui Gaudi, care este mai putin aglomerata, mai ieftina si mai aerisita.
In continuare iesim un pic din Passeig de Gracia, pe partea dreapta si facem o bucla care ne va duce pe langa alte cateva case faimoase. Dra mai intai cautati o biserica, Basilica de la Purissima Concepcio, care se spune ca are o curte interioara absolut superba. Din pacate noi am nimerit fix in pauza de pranz si nu am putut intra, ca urmare informativa din timp asupra orarului si trimiteti-mi si mie o poza din interior :).
Urmeaza 2 case ale lui Luis Domenech i Muntaner: Casa Thomas si Palau Ramon Muntaner. Pe ambele le puteti admira din exterior. Stiu ca Palau Muntaner se viziteaza, parca o data pe luna, trebuie cautat programul de vizitare pe net.
Ne intoarcem inapoi in Passeig de Gracia si ajungem la cealalta casa faimoasa a lui Gaudi, La Pedrera (sau Casa Mila). La fel ca si Casa Batllo, este una din cele mai cautate obiective turistice, vesnic aglomerata si foarte scumpa. Pe aceasta cred ca am vizitat-o chiar de 2 ori cu mult timp in urma, si sincer partea cea mai impresionanta este acoperisul. La fel ca si la Batllo, propunerea mea este sa vizitati in schimb Palau Guell care e mai liber, costa mai putin si mi se pare mult mai impresionant, inclusiv pe acoperis.
Constructiile fabuloase ale perioadei moderniste nu se limiteaza numai la Passeig de Gracia si strazile laturalnice ci urca mai sus spre Gracia. Chiar pe Avinguda Diagonal se afla 2 case ale lui Jusep Puig i Cadafalch: Palau del Baro de Cuadras si Casa de las Punxes.
Palau del Baro de Cuadras este cum se termina Passeig de Gracia in dreapta si este usor de gasit datorita detaliilor de pe fatada. Se viziteaza si in interior din cand in cand, trebuie sa verificati in ce conditii, dar sigur se viziteaza pentru ca am gasit eu poze facute de mine din interior. Sincer nu imi aduc aminte absolut deloc aceasta vizita, dar am verificat pe Google si pozele sunt de acolo :).
Casa de las Punxes nu am vizitat-o, nici nu cred ca se poate, dar nu aveti cum sa o ratati daca ajungeti in zona. Este o cladire care atrage imedat atentia.
Un pic mai sus, veti gasi si Casa Fuster (a lui Luis Domenech i Muntaner) care acum este transformata intr-un hotel de lux.
Si ultima oprire din periplul nostru modernist, mult in afara L'Eixample, dar in acelasi spirit, este Casa Vincens, prima casa facuta de Antonio Gaudi. La vremea constructiei ea era o casa "la tara" in orasul Gracia, care a fost cu timpul inglobat in BCN.
Casa Vincens initial era pe un domeniu mare, acum insa este putin inghesuita de cladirile din jur. Este o casa cu influente japoneze, absolut superba. Merita din plin sa veniti pana aici sa o vedeti. Din punctul meu de vedere este de 10 ori mai frumoasa decat Casa Batllo sau Casa Mila.
Si pentru ca spatiul este limitat, mai jos sunt link-urile catre celelalte pagini despre Barcelona