Barcelona - Dincolo de centru


Desi sunt atat de multe de vazut si de facut atat in Ciudat Vella cat si in L'Eixample, Barcelona nu se limiteaza la aceste zone. Sunt multe alte locuri de vazut: Montjuic, TIbidabo, Gracia, Saria, Barceloneta, Villa Olimpica, Diagonal Mar etc. Majoritatea probabil nu o sa le atingeti la prima vizita in BCN, dar revenid o sa descopriti noi locuri superbe.

Port Vell


O as incep cu ce imi place mie mai mult in Barcelona: marea! Si mai ales zona Port Vell. Adica una dintre cele mai "noi" extensii ale orasului, care cuprinde minunata Rambla del Mar, Mol de la Fusta, Maremagnum, Acvariul, portul turistic etc.

 

Locul meu preferat unde incerc sa ajung de cum revin in BCN este Rambla del Mar, o prelungire a faimoasei La Rambla, sub forma unui pod peste mare care traverseaza pana la Maremagnum. Este atat de frumoasa privelistea acolo si daca prinzi o zi de primavara sau toamna cu soare bland, poti sa stai pur si simplu pe jos si sa admiri barcile si pescarusii. Podul este mobil, ca sa permita accesul ambarcatiunilor, ca urmare daca stati destul o sa bedeti si cum se misca.

 

Si daca sunteti aici, chiar langa inceputul podului in port o sa gasiti faimoasele Golondrinas. Acestea sunt vaporase de agrement introduse in 1929 pentru Expozitia Internationala, cu care se poate face turul portului. Este o plimbare placuta, mai ales daca este vreme frumoasa. Acum exista si optiunea de plimbare cu catamaranul, din acelasi loc, dar ceva mai scump. Mie mi-a placut maxim cu catamaranul prima data, insa a doua oara a fost vant si cum a iesit in larg a fost un cosmar :).

 

Daca traversati Rambla del Mar ajungeti in alt loc pe care il iubim si l-am vizitat de vreo 5-6 ori: Acvariul. Este unul dintre acvariile mari din Europa, foarte bine pus la punct, inclusiv cu un tunel pe sub apa pentru a vedea rechinii. Acum nu mai este chiar ceva fantastic, dar cand l-am vazut eu prima data acum vreo 20 de ani mi s-a parut absolut fabulos. Si sincer asi putea sa il mai vizitez de cateva ori. Ar fi bine sa va luati bilete online, pentru ca sunt mai ieftine decat la ghiseu. https://www.aquariumbcn.com/en/

Si nu ratati sa iesiti pe terasa, de unde aveti o priveliste superba a portului si unde o sa gasiti si gura aia cu dinti in care am facut poze in fiecare an. E rezistenta :)

 

Daca nu va grabiti, sau daca va este foame, alaturi este Maremagnum, un imens centru comercial cu o gramada de magazine si restaurante. E adevarat ca nu e chiar mancarea originala spaniola, dar uneori cand esti cu copii mai mici un mcdonld's pica tare bine :) Plus ca spatiul dintre Acvariu si Maremagnum este un loc de joaca perfect pentru copii.

 

Si pentru cei cu picioare bune, merge o plimbare si pe Mall de la Fusta, pe langa miile de ambarcatiuni ancorate in port. Nu aveti cum sa nu faceti o poza cu marea langusta din mijlocul promendei sau cu ciudata "Fata Barcelonei" din capat. Sincer mi se pare ca BCN arata mult mai bine la fata decat o arata statuia asta, dar probabil nu inteleg eu arta moderna :)

Barceloneta & Villa Olimpica


Barceloneta, parte din Ciudat Vella, este cartierul aflat la malul marii, cu strazile sale aranjate ca o foaie de matematica, a fost construit pentru a acomoda locuitorii zonei La Ribera ale caror case au fost demolate pentru modernizarea orasului. Acum este o zona plina de restaurante specializate in peste si fructe de mare (atentie insa ca multe sunt tepe turistice), plina de turisti mai ales la marginea plajei, dar destul de linistita in interior. Fata de alte cartiere din zona veche a orasului are o alta atmosfera. Este placut pur si simplu sa te plimbi pe stradute si sa ghicesti printre care cladiri se vede marea.

O vizita in Barceloneta trebuie sa inclusa o oprire Placa de Barceloneta unde se afla si Iglesia del Sant Miguel del Port

Si daca va plac pietele, mai ales cele mai autentice, nu ocoliti Mercat de la Barceloneta. Mai putin cunoscuta decat surorile ei mai mari La Boqueria si Sant Antoni, si aceasta piata are o oferta delicioasa de produse locale. Si daca aveti noroc sa gasiti o masa libera, in Placa del Poet Bosca este unul dintre cele ai vechi si mai apreciate de localnici baruri de tapas - La Cova Fumada. Este o intrare mica cu obloane maro, fara firma, deschisa numai in prima parte a zilei si frecventata mai ales de localnici. Daca ajungeti aici trebuie sa incercati faimoasele lor "bombas".

 

Si pentru ca suntem in Barceloneta, ziceam mai devreme ca zona este cunoscuta pentru restaurantele cu peste si fructe de mare. Sunt foarte multe restaurante bune si foarte bune in zona, dar si foarte multe tepe tursitice unde mancarea este congelata si bautura subtiata considerabil. Asa ca cititi cu atentie recenziile si cautati restaurante unde vedeti la mese localnici. Accestea fiind spuse, aici este un loc perfect pentru a incerca o paella cu fructe de mare, sau ceva mai deosebit, precum arroz negro sau fideua.

Si daca tot vorbim de fructe de mare, daca va plac, recomadarea mea este sa incercati unul din restaurantele La Paradeta (sau Puertecillo pentru ca au inceput sa se rebrand-uiasca). Sunt vreo  in BCN si toate au acelasi principiuL peste si fructe de mare proaspete, iti alegi ce vrei, ti le cantaresc, le gatesc si le mananci. Mai proaspat de atat nu se poate si preturile sunt decente. Noi am incercat pe cel din Gracia, care e destul de mic, recomand insa pe cel din Born sau Sants.

 

Daca vreti sa faceti plaja sau baie in mare (in functie de sezon), aici gasiti cele mai apropiate plaje de centrul orasului: Playa de San Migue, Playa de la Barceloneta si Playa del Somorrostro. Practic este o mare plaja care se intinde pana la Portul Olimpic. Vara este aglomerata, dar si in extra sezon sunt multe persoane care macar se plimba pe plaja sau practica un sport. 

Este de mentionat ca sunt plaje foarte bine amenajate cu dusuri si toalete functionale inclusiv in afara sezonului. Ceea ce este un lucru destul de rar intalnit in Spania. Scoici nu sunt, dar pietre sunt din abunedenta daca vreti un souvenir :)

 

Daca nu va place nisipul in pantofi, atunci Paseig Maritim este pentru voi. Promendata se intinde pe toata lungimea plajelor, intre Barceloneta si Portul Olimpic.

 

In capatul promenadei este Portul Olimpic, zona construita pentru Jocurile Olimpice din 1992. Este emblematica imagine celor 2 turnuri de la intrarea in port: Torre Mapfre si Hotel Arts, precum si pestele de tinichea care este cam creppy pentru ca nu are cap, dar mie imi place la nebunei :).

Avinguda del Litoral


Daca aveti timp si va place marea, puteti sa explorati si zona de plaja mai departata de centru, dincolo de Portul Olimpic. Sunt plaje cat vezi cu ochii si mult mai putin aglomerate decat in zona Barcelonetei. Aici nu te mai simti sufocat de turisti si poti sa te bucuri de nisip si mare cat vezi cu ochii.

In capatul indepartat al bulevardului este Museu de Ciencies Naturals, varianta spaniola a muzeului Antipa. Mai ales daca sunteti cu copii merita din plin o vizita aici.

 

De aici pana in Portul Olimpic este o zona de promenada fantastica. Sunt 3.5 km plini de piste de biciclete, spatii pentru practicat diverse sporturi, locuri de joaca etc. Plus ca este paralela cu 3 plaje faimoase ale orasului: Playa de Llevant, Playa del Bogatell si Playa de la Nova Icaria. Aici este o cu totul alta Barcelona, cu oameni care alearga si fac sport la orice ora, cu locuri de joaca pline de copii etc.

La Ciutadella


Daca am terminat cu marea, sa ne indreptam din nou un pic spre oras.

Tota aproape de mare este si La Ciutadella, zona care acum gazduieste un parc imens si Gradina Zoologica. Aici insa a fost o fortareata militara care insa a fost deramata.

Aproape de intrarea in parc veti traversa insa Pla del Palau. Este una dintre pietele emblematice ale orasului, despre care vreau sa va povestesc doua lucruri. 

In primul rand, tineti minte candelabrele cu 6 brate din Placa Reial? Proiectul a continuat si aici si se mai pastreaza si azi doua felinare cu  3 brate, desenate tot de Antonio Gaudi. Din pacate proiectul nu a avut succes si aceste 4 felinare au fost singurele facute.

In al doilea rand, tot in Pla del Palau a fost facuta pe 10 nov 1839 prima poza din Barcelona (si din Spania de altfel). Va las aici modelul ca sa incercati sa o reproduceti :)

 

Cum intrii in parc pe dreapta gasiti intrarea in Gradina Zoologica. Din punctul meu de vedere, Zoo BCN trebuie vazuta si de cei mici si de cei mari. Daca sunteti cu copii, ar trebui sa fie dintre primele obiective de pe lista. Este foarte frumos amenajata, cu spatii deschise care nu dau senzatia de cusca, animale ingriite etc. Exista si un spectacol de delfini la anumite ore si pe site gasiti si orarul de hranire a animalelor. In plus, gradina in sine este un spatiu grozav de plimbare. Inclusiv cu terase unde puteti sa luati ceva de mancare sau locuri de picnic pentru cazul in care ati adus mancarea la pachet. Pentru copii exista si un super loc de joaca. Ultima data noi am stat acolo aproape o zi intreaga. Probabil chiar ar fi fost o zi intreaga, daca nu ne grabeam.

Consultati deci orarul pentru spectacole inainte de a va planifica vizita si luati bilete online, sunt mai ieftine  https://www.zoobarcelona.cat/en.

 

Dar sa revenim in Parc de la Ciutadella. Este unul dintre cele mai mari parcuri are orasului si cu siguranta cel mai mare in centrul BCN. Pe langa monumentele care sunt in parc, puteti sa faceti ca localnicii si pur si simplu sa va petreceti cateva ore stand pe iarba sau facand un picnic. Asta chiar este o idee foarte buna. Va aprovizionati din Boqueria sau Mercat de San Antoni si apoi mancati sub umbra unui copac. Ce mai imi place foarte mult in acest parc este ca peste tot sunt papagali verzi, in loc de porumbei.

Are si un mic lac in mijloc, daca vreti as admirati si ceva arhitectura nu ocoliti cladirea Guvernului Cataloniei si mai ales Cascada Monumental, o fantana imensa, absolut superba.

 

Si daca iesiti prin celalat capat al parcului fata de gradina zoologica, o sa gasiti un monument neasteptat: Arcul de Triumf! De ce neasteptat? Pentru ca BCN nu a invins in niciun razvoi ca sa justifice un astfel de monument. De fapt acesta a fost contruti in 1888 ca poarta de intrare la Expozitia Universala din acel an. Are un rol pur decorativ. 

Un amanunt interesant, pentru acest monument a fost un concurs international la care a concurat si Gustave Eiffel cu proiectul lui. Acesta insa nu a fost ales si, in an mai tarziu, Turnul Eiffel a fost construit la Paris :)

Plaza Espanya & Font Magica


Schimbam un pic zona si ne ducem spre Montjuic. La baza dealului este Plaza Espanya, o zona de intersectie de bulevarede, cunoscuta pentru cele 2 turnuri Venetiene si pentru cladirea impresionanta a MNAC (Palatul Regal). Tot aici exista si un mall construit din fosta arena de coride a Barcelonei si centrul cultural CaixaForum.

Este o zona frumoasa pentru o plimbare, mai ales seara daca urcati sus pe treptele de la Palatul Regal pentru a admira privelistea fantastica asupra orasului. Palatul Regal nu a avut niciodata scopul pe care il presupune denumirea, a fost construit in 1929 pentru a gazdui pavilionul Spaniei la Expozitia Internationala. Acum este un muzeu de arta. La fel si Turnurile Venetiene au fost construite ca poarta de intrare in aceiasi expozitie.

Si pentru ca Barcelona a fost prima provincie care a interzis coridele, Plaza de Torros a fost transformata intr-un mall :)

 

Dar cea mai cunoscuta atractie din zona este Fantana Magica, care oferta seara un spectacol grandios de lumina si sunet. Trebuie sa consultati orarul pe net, pentru ca in unele perioade functioneaza doar in weekend, plus are o anumita ora a spectacolului si trebuie sa o stiti ca sa ajungeti in timp. Vara mai ales, este foarte aglomerat si fiti atenti la vanzatorii ambulanti si la hotii de buzunare care profita de aglomeratie. Spectacolul chiar merita vazut. Plus ca este un din putinele atractii gratis ale orasului. in cazul nostru, unii au si dormit linistiti la spectacol :))) In anii recenit s-a intamplat insa sa nu functioneze perioade mari de timp datorita secetei.

Montjuic


Ramanem in aceiasi zona ca sa descoperim ce are de oferit Montjuic, cel mai cunoscut deal al orasului care a cunoscut transformati evidente cu ocazia diverselor evenimente, ultimul care si-a lasat amprenta fiind Jocurile Olimpice din 1992.

 

Prima oprire este El Pueblo Espanol. In traducere: muzeul satului. Chiar asta este. Nu l-asi pune chiar primul pe lista de "must do" daca timpul este limitat, dar daca aveti destul timp si destul buget, merita o vizita. In interior sunt cladiri tipice din toata Spania, transformate din magazine si restaurante. Sincer, in mijlocul verii este absolut ingrozitor de cald, nu este umbra, ca in Spania, de fapt :)). Ca experienta, pe unul din turnurile de la intrare este un restaurant cu o proveliste foarte frumoasa asupra orasului. 

 

Urcand, urmatoarea oprire este Anella Olimpica,  de fapt toate cladirile care au gazduit jocurile olimpice inclusiv Palau Sant Jordi si Stadionul Olimpic. O singura data am oprit acolo, nu e neaparat cel mai important obiectiv turistic.

De interes turistic sunt insa piscinele olimpice, un pic mai jos de arena pe partea cealalta a drumului. Piscinele in sine nu se viziteaza, dar ele sunt amplasate pe coasta dealului, cu o priveliste incredibila asupra orasului. Si pentru ca lumea este inventiva, la intrarea in piscine gasiti Bar Salts, de unde daca va cumparati o bautura puteti sa o savurati admirand privelistea. Locul asta chiar il recomand ca oprire.

 

Daca vreti sa urcati mai sus, de langa Stadionul Olimpic se poate lua o telegondola care merge pana in varful dealului unde este Castelul Montjuic. Din oras, de la statia de metrou Parallel se poate lua funicularul (inclus in reteaua de transport public) pana aici, iar de aici se ia o telegondola pana sus. Se poate urca si pe jos pana la Fortareata, dar nu este chiar o plimbare usurica.Aceasta se viziteaza, este un muzeu interesant si evident un loc cu o panorama fantastica asupra orasului si asupra marii. Telegondola este destul de scumpa, asa ca probabil nu o sa vizitati castelul de fiecare data cand ajungeti in BCN, dar o data merita efortul. Cum nu am mai fos de mult sus si pe vremea aia nu scriam bloguri, se pare ca nu am nicio poza cu castelul efectiv, doar cu peisajul :)

 

La coborarea din teleferic, daca mai mergi 10 min pe drum, ajungi la statia telefericului care coboara pana la plaja, Teleferic del Port. Eu il recomand pe acesta, privelistea din el este absolut fantastica. De asemenea un pic in stanga statiei telefericului cum va uitati la el, este un loc cu o panorama excelenta. De la statia de teleferic poti sa cobori si pe jos pana in oras, este un drum de max 20 de minute la vale printr-un fel de parc, doar ca zona este destul de dubioasa. Am coborat o data si in spatele nostru unor turisti le--au furat geanta,

 

Revenind la teleferic, macar o data merita sa il iei pana pe plaja. Atentie insa, vara sunt cozi imense, o sa fie inghesuit ca o conserva si este si destul de scump. Dar sa vezi portul de deasupra merita! Nu l-am luat niciodata invers, de pe plaja spre Montjuic, dar din comentarii inteleg ca pe plaja vara coada e si mai mare.

 

Pentru doritori, tot pe Montjuic un pic mai jos de telefericul spre port, se afla Jardines de Costa i Llobreta, gradina botanica din BCN. Stiu sigur ca am fost o data cu mama, probabil prin 2002, dar nu gasesc nicio poza de atunci. Nu este insa o recomandare a mea, mai ales vara, pentru ca tin minte ca era infiorator de cald, erau mai mult cactusi si gradinile erau lungi, inguste si cu intrare doar intr-un capat. Cand am ajuns in fund si ne-am dat seama ca trebuie sa ne intoarcem la intrare, am sarit gardul (era unul mititel) :)

Tibidabo


Acesta este celalalt deal al Barcelonei. Nici pe asta nu l-asi pune in top 10, si nici neaparat la prima vizita. In varf este o biserica enorma, Sagrat Cor si un parc de distractii. Si binenteles privelisti. Parcul nu l-am incercat, intotdeauna am preferat sa mergem la Portaventura. Am urcat insa o data pentru a vedea biserica. Plus, drumul este o experienta. Se urca cu un funicular si pana acolo se merge cateva statii cu un tranvai albastru antic - Tranvia Blau. Oricum, adunate toate, nici asta nu este o distractie foarte ieftina si este si consumatoare de timp pentru ca este departe si presupune utilizarea a mai multor mijloace de transport.

 

Tot in zona Tibidabo, mai la poalele dealului, mai este un obiectiv foarte important daca sunteti cu copii: Museu de la Ciencia CosmoCaixa.  Cosmocaixa este cel mai grozav muzeu de stiinte pe care l-am vazut vreodata. Si nu il compar cu muzeul tehnic de la noi, ci cu altele asemanatoare de prin Europa. L-am experimentat abia in 2018, pentru ca atunci a fost prima data la Barcelona cand copii erau destul de mari sa inteleaga cate ceva. Si imi pare rau ca nu am fost si mai inainte. Este intr-o zona mai indepartat, dar merita drumul pana acolo. Poti sa experimentezi toate fenomenele intr-o maniera interactiva si unele chestii au fost cu adevarat fascinante. Copiilor cel mai mult le-a placut sa joace sah cu un robot. Daca veniti cu copiii la Barcelona, Cosmocaixa nu trebuie ratat. Si puteti sa ii dedicati o zi intreaga.

Bunkers el Carmel


Sa ramanem la inaltime si sa vizitam un obiectiv la care si eu am ajuns abia in 2024. Este un loc foarte popular pentru localnici, mai ales pentru tineri, dar mai putin cunoscut de turisti. Pe Google cautati MUHBA Turo de la Rovira ca sa ajungeti unde trebuie. Este destul de departe, ajungeti doar cu autobuzul si un pic de urcat pe jos, dar privelistea de acolo merita tot efortul. Buncarele au fost construite in 1939 pentru a apara orasul in razboiul civil. Acum sunt un loc perfect pentru a admira orasul, mai ales luminat noaptea.

Atentie insa, in nov 2024 am avut surpriza ca la ora 18.00 a venit politia si ne-a evacuat pe toti. Oficial ora de inchidere era cica 17.30 dar au fost draguti si ne-au lasat pana la 18 sa se intunece. Oficial nu ai ce "inchide " acolo, dar se pare ca mai recent vine politia si vacueze zona din cauza problemelor create de grupurile de tineri. Noi planificasem sa vedem locul noaptea si am ajuns pe la 17.45 si abia am apucat sa facem cateva poze.

Camp Nou


Vorbim evident de fostul Camp Nou, ca cel  nou nu este inca gata :).

Chiar si mie mi-a placut stadionul si nu am nimic in comun cu fotbalul. Dar stadionul este spectaculos. Si turul, si muzeul, totul. Si cea mai tare experienta a fost un meci. Da, am fost la singurul meci de fotbal din viata mea pe Camp Nou: Barcelona - Osasuna. Si ce experienta a fost! Daca asi sta in Barcelona, in mod cert asi merge mai des la meciuri :). Nu stiu daca o sa aveti ocazia sa mergeti la un meci, dar macar stadionul merita sa il vizitati o data. 

Asta am scris cand evident stadionul vechi inca exista, acum pozele astea sunt de arhiva. Va trebuie sa revenim la BCN ca sa vedem varianta nou :)

Els Encants

Asta chiar a fost altceva decat obisnuitele obiective turistice. Mercat dels Encants este unul dintre cele mai mari targuri de antichitati din Europa. O aveam mai de mult pe lista, dar abia anul trecut am ajuns. Cladirea in sine este impresionanta si targul a fost ok pentru cumparat cateva nimicuri ca amintire, dar nu ceva iesit din comun. Am zis insa sa mai facem si altceva in BCN.

Plus ca alaturi, in Placa de les Glories Catalans, se gaseste controversatul Torre Glories, cu aspectul lui, sa zicem interesant :)

Barcelona de Fiesta!


Sunt multe festivaluri in Barcelona de-a lungul anului, dar poate cea mai importanta sarbatoare este Dia de Sant Jordi, pe 23 aprilie. Adica de Sf. Gheorghe pentru ca acesta este sfantul patron al Barcelonei. In plus, pe 23 aprilie este ziua in care se comemoreaza moartea lui Miguel Cervantes. 

 

Este o experienta in sine, daca poti sa faci fata aglomeratiei de pe strazi. Traditia spune ca pe 23 aprilie toti barbatii daruiesc femeilor un trandafir rosu si femeile le daruiesc barbatilor o carte. Ca urmare, toate strazile sunt pline de steaguri catalane, de standuri cu carti si de munti de trandafiri rosii. Ne-a placut, de fapt special ne-am planificat calatoria atunci, dar dupa jumtate de zi, am cedat nervos si ne-am dus in Sitges ca sa scapam de lume :)).

 

O alta traditie catalana pe care merita sa o vedeti "live" daca aveti ocazia, sunt turnurile umane numite Castells. Traditia este veche, exista si acum cluburi de castellers si in general au reprezentatii la diverse sarbatori locale. Majoritatea sunt pentru localnici, in zone din afata ariei turistice, dar merita efortul de a le cauta. Noi am "prins" o astfel de manifestatie in nov 2024 in cartierul San Marti si a meritat din plin timpul sacrificat pentru asta. Un calendar al acestor manifestari gasiti aici https://castellscat.cat/en/schedule?a=2024&m=11&p=189

Cam astea au fost recomandarile mele. Sigur nu le puteti face pe toate odata, dar in timp, puteti sa alegeti ce sa vedeti. Trebuie sa recunosc ca ultima data in BCN, in 2024, mi-a placut probabil cel mai mult. Pentru ca nu am mai fost chiar asa de tursti. Stiam deja tot, puteam sa umblu de colo-colo fara harta, in afara de Sagrada nu am re-vizitat mai nimic din lista tursitica, am vazut insa cateba locuri noi si m-am simtit excelent. Chiar ma uitam amuzata la hoardele de turisti dezorientati care alergau de colo-colo epuizati de cozile de la monumente. Sincer, recomand BCN primavara de vreme sau toamna tarziu, pentru ca riscul de a da peste vreme proasta este mai mic decat cel de a te calca in picioare cu sute de mii de tursti.

 

Mai jos o sa va povestesc niste chestii practice care poate va vor ajuta.

 

In  ceea ce priveste transportul, nu aveti ce cauta cu masina in BCN. Serios. Este inutil. Presupunand ca ati venit cu masina voastra pana aici, parcati-o undeva si gata. Sau daca ati inchiriat ca sa veniti din alta parte, returnati masina. Nu ai nevoie, este o bataie de cap in plus si inca una total inutila. Sistemul de transport in oras este excelent. Metroul te duce oriunde. Si daca nu, sigur exista si un autobuz. Nu a existat vreo situatie in care sa am probleme cu transportul in comun din oras. Iar in jurul orsului, trenurile regionale, Rodalles, satisfac cam orice nevoie.

In functie de cum va faceti traseul, eu va recomand sa va luati un abonaent de 48/72/96 ore. BCN nu e numai pentru mers pe jos si in general renteaza mai mult un abonament. Daca il cumparati online, este un pic mai ieftin - https://www.holabarcelona.com/es/tickets/hola-bcn-barcelona-travel-card

 

In afara de asta, recomdarea mea, mai ales la primele vizite, este autobuzul turistic. Barcelona este un oras mare, in care autobuzul turistic chiar merita. Are mai multe linii, puteti sa faceti una pe zi si in felul asta ajungeti peste tot. 

Eu recomand tuturor sa ia primul autobuz de dimineata ca sa prinda locuri bune sus, si sa faca un tur complet, Si apoi sa inceapa sa coboare unde vrea sa viziteze. Vara mai ales, este extrem de aglomerat.

Companii cred ca sunt mai multe, noi insa am folosit una singura intotdeauna, pentru ca ne-a satisfacut toate nevoile. Si pe asta o regomand si voua.  https://www.barcelonabusturistic.cat/ca

Obligatoriu o zi ruta rosie si una ruta albastra. Cea verde doar daca mai aveti timp. Si ei mai au si o linie de noapte (vara), care se plateste separat si necesita reservare, dar BCN vazuta de sus noaptea este ceva fantastic. Recomand macar o data https://www.barcelonabusturistic.cat/en/barcelona-night-tour

 

Si tot la capitolul transport, mai am o recomandare legata de avion. Din avion, la aterizare mai ales, puteti sa aveti o vedere fabuloasa asupra orasului daca stati pe partea dreapta a avionului. Si la decolare pe stanga.

 

Si daca tot am ajuns la aeroport, sunt diverse variante de a ajunge in oras: tren, metrou, aerobus, taxi. Cred ca le-am incercat pe toate, depinde foarte mult si de unde aveti cazarea. Aerobusul functioneaza foarte bine, dar nu are multe opriri in oras. Trenul merge in principalele gari si metroul cam peste tot, dar probabil va trebui sa schimbati 2-3. Asa ca atentie la cat de mare este geanta pe care o aveti.

 

Dar daca aveti ocazia, metroul de la aeroport este o experienta in sine. Linia L9S este automata, fara conducator, asa ca daca aveti noroc si e liber puteti sa stati fix in fata sa admirati tunelul. Pe copii i-a amuzat maxim! Si pe noi.

 

Un alt subiect de interes este cardul turistic. Exista, evident, Barcelona Card https://www.barcelonacard.org/

Ofera trasport gratuit, intrari gratuite la multe muzee si discounturi la diverse atractii. Acum insa depinde de voi, ce aveti de gand sa vizitati. In general gratuitatea nu este la atractiile principale si cum cardul in sine este scump, trebuie sa va puneti exact pe hartie ce aveti de gand sa vizitati, realist vorbind, pentru a calcula daca merita sau nu.

Pentru noi nu a meritat. O varianta mai buna a fost intotdeauna bus-ul turstic.

Si inca un lucru de retinut, sunt atractii la care este obligatoriu sa va faceti rezervare online cu ceva timp inainte. Mai ales Sagrada Familia si Parc Guell. La restul nu e obligatoriu in mod normal, doar pe varf de sezon ar putea fi o problema.

 

Si pentru ca o pagina pe site e doar atat de mare, va las aici link la celalte parti ale povestii despre Barcelona