Dupa 11 vizite la Barcelona din 1996 pana acum, raman la aceiasi concluzie la care am ajuns la prima vizita: Barcelona este orasul meu favorit! De departe. Nu are niciun competitor :). Si vreau sa mai revin aici de cel putin inca 11 ori :)
Orasul are de toate, nu cred ca e ceva ce sa iti doresti si sa nu gasesti acolo. Vechi, nou, antic, modern, linistem agitatie, mare, munte, muzee, distractie, mancare fabuloasa...de toate. Are si minusuri, sub forma unui numar enorm de turisti care uneori devin agasanti, dar daca alegi o perioda mai putin populara nici acestia nu te mai deranjeaza.
Din punctul meu de vedere, daca va place sa calatoriti trebuie sa ajungeti macar o data acolo. Probabil ca daca ajungeti o data, o sa reveniti. Si prima oara trebuie sa stati macar 4-5 zile, minim. Sunt atat de multe lucruri de facut si de vazut, ca parca un weekend e prea putin. Si daca reveniti, dupa ce ati bifat pe lista tot ce este obiectiv turistic principal, o sa puteti sa va bucurati de oras in sine, de atmosfera strazilor, in tihna, fara sa stati la cozi la muzee cu alte sute de turisti.
Eu am fost prima data in Barcelona in liceu, intr-o excursie prin Europa. Si atunci m-am decis ca trebuie sa invat spaniola, atat de mult mi-a placut! Si de atunci am revenit de vreo 10 ori, ultima data in 2024. Am fost singura, apoi am fost cu mama, apoi cu George, de mai multe ori in gasca, cu prietenii, apoi cu familia si mai nou cu copii. Si mi-ar placea sa pot sa revin macar aici o data da 2-3 ani asa, mi-ar placea si mai des, dar lumea e mare si sunt multe de vazut :)
Pentru ca orasul este mare si sunt atat de multe de povestit, este bine sa avem un pic de perspectiva de la inceput asupra zonelor din oras, mai ales celor de maxim interes turisitic, evident.
Imaginea de mai jos este foarte buna pentru ca evidentiaza exact zonele de interea: Barri Gotic, El Raval, El Born, LEixample, Montjuic, Barceloneta, VIlla Olimpica, Port Vell, Gracia si mai departe.
Orasul este mare, dar majoritatea turistilor se inghesuie intr-o zona destul de redusa, asa ca daca aveti timp sa va indepartati putin de zonele mega-cunoscute o sa puteti descoperi un oras superb. E adevarat ca asta nu o sa reusiti la prima vizita, pentru ca sunt prea multe de vazut, dar daca reveniti (si sigur o sa reveniti :)) o sa aveti ocazia sa descoperiti de fiecare data ceva nou.
Dar sa pornim la drum si sa descoperim Barcelona zona cu zona! Intai partea veche: Ciutat Vella, compusa din Barri Gotic, El Raval, El Born, Barceloneta si Ciutadella. Din motive de spatiu pe pagina, aici am inclus doar primele trei, ultimele doua fiind incluse in paginile urmatoare.
Toata zona aceasta trebuie facuta pe jos, distantele nu sunt mari. Este locul perfect sa casti ochii in toate partile, sa te relaxezi la terase, sa cauti baruri cu mancare autentica si sa faci cumparaturi.
Atentie insa ca este si zona cea mai plina de capcane turistice, mai ales sub forma restaurantelor de pe Rambla si alte zone super aglomerate.
Rambla nu este o zona, este doar o strada, dar merita toata atentia, pentru ca are la fel de mult de oferit cat un cartier intreg. Pentru mine aceasta este inima Barcelonei, prima imagine care imi vine in minte atunci cand spun Barcelona. O strada care te fascineaza sau te enerveaza (datorita miilor de turisti). Rambla are 1.2 km, intre mare, de la Monumentul lui Columb, pana in Piata Catalonia, care este un obiectiv turistic in sine.
Rambla este vesnic aglomerata, cu mii de turisti, plina de vanzatori de flori, de tonete de inghetata si alte magazine ambulante, de artisti locali si de restaurante turistice, cu mancare proasta si extrem de scumpa. Cred ca atunci cand ajungi prima data in Barcelona, asta trebuie sa faci mai intai - o plimbare pe Rambla de la un capat la altul.
La Rambla are 5 segmente: Rambla de Santa Monica (aici se afla fosta manastire Santa Monica pe locul careia astazi este un centru de arta), Rambla de Caputxins (de la fosta manastire capucina pe locul careia acum se afla El Liceu), Rambla de les Flors (pe locul careia era piata de flori), Rambla dels Estudis (pe locul fostei universitati iezuite) si Rambla de Caneletes (de la Fantana Caneletes, locul traditional de intalnire al fanilor echipei de fotbal FC Barcelona).
La Rambla se afla exact pe locul zidului care marginea castrul roman, zid care a fost demolat pentru a permite extinderea orasului vechi, pentru a include si El Raval. La ultima vizita parti din Rambla erau in constructie pentru a face strada complet pietonala si in anumite zone se vedea ca au descoperit parti din zidul roman.
Si sa trecem un pic in revista si ceea ce nu trebuie sa ratam pe Rambla sau pe lateralele ei, pentru ca strada are multe obiective pe care nu trebuie sa le ratati.
Monument a Colom
Intotdeauna mi-a placut mai mult sa fac La Rambla dinspre mare spre interior, nu stiu de ce, nu are nicio importanta de unde incepeti, dar mie imi place mai mult asa, deci incepem de langa apa :)
Monumentul dedicat lui Columb a fost inaugurat in 1888 pentru Expozitia Universala, si este un oamgiu adus marelui navigator care a debarcat in Barcelona la intoarcerea din America. O statuie foarte frumoasa arhitectural, in care se poarte urca pentru panorama (ca faot divers aici a fost instalat primul lift din oras. Apare minunat in poze, dar nu e cazul sa va urcati decat daca chiar ati epuizat tot ce era de vazut si nu mai aveti ce face cu timpul si banii. Este contra cost vizaitarea, este coada mai ales vara, spatiul sus este extrem de mic si da, se vede frumos, dar se vede la fel de frumos si din alte locuri.
Plaza Reial
Desi este practic in Barri Gotic, nu chiar pe Rambla, este suficient sa iesiti doar cativa pasi pe dreapta si ati ajuns in Plaza Reial, o piata superba, constuita in sec XIX, de forma patrata, cu o fantana in mijloc. Mie imi aduce aminte de Plaza Major din Madrid, la o scara mai mica. Este un loc popular de intalnire si aici o sa gasiti unele dintre cele mai cunoscute restaurante si baruri din oras.
Si nu ratati felinarele din aceasta piata, creatia lui Antonio Gaudi in 1879. Sunt 2 felinare cu 6 brate, care initial functionau cu gaz.
Grand Teatre del Liceu
Sau altfel spus Oper din Barcelona, este o cladire superba, chiar pe Rambla, pe care nu aveti cum sa o ratati. Este unul dintre cele mai vechi teatre din lume care inca se foloseste in acest scop. A fost inaugurata in 1847 si renovata apoi in 1861 si 1994. Spre deosebire de marea majoritate a teatrelor din Europa, EL Liceu nu a fost sponsorizat de familia regala, ci de investitori privati, ca urmare nu are o loja regala :). Poate nu la prima vizita in BCN, dar ulterior, daca aveti timp merita sa faceti un tur si in interior. Sau poate sa mergeti la un spectacol.
Casa Bruno Cuadras
Poate nu una dintre cele mai cunoscute case din BCN, aceasta casa de pe Rambla, vis a vis de intrarea in La Boqueria, pentru mine aceasta este una dintre cele mai frumoase case din oras. Initial a fost un magazin de umbrele in sec XIX al carui patron a comisionat renovarea fatadei in stil Art Nouveau pentru a atrage atentia clientelei.
Mercat de la Boqueria
Eu am o pasiune pentru piete peste tot unde ma duc si La Boqueria este top of the top :). Probabil una dintre cele mai faimoase piete, cel putin din Europa. Este adevarat ca este extrem de turistica dar este de neratat in BCN! Sa va uitati, sa admirati dar si sa degustati. Este un loc excelent pentru o gustare si ocazai perfecta pentru a face vreo cateva sute de poze :)
Bineinteles ca puteti sa mancati din mers ceva, sau sa luati ceva la pachet din piata, dar pentru o experienta mai autentica, incercati sa gasiti un loc liber la restaurantele din poata, unde se sta la bar si se comanda tapas delicioase. Tapas sunt portii mici de mancare de impartit impreuna cu prietenii impreuna cu o bere, o sangrie sau un pahar de cava (in cazul meu :)). Cele mai bune review-uri dintre restaurantele din La Boqueria le are EL Quim de la Boqueria, dar nu am gasit locuri libere si am stat la Quiosc Modern si a fost o alegere foarte buna!
Fantana Canaletes si un pic din zidul roman
In capatul de sus al Ramblei, este o mica fantana care sincer nu e neaparat ceva special de vazut, dar este faimoasa pentru ca este locul de intalnire al fanilor FC Barcelona atunci cand sarbatoresc victoria echipei.
Si pentru ceva mai inedit, cativa pasi mai incolo de fantana, chiar unde se termina Rambla, pe stanga, este un lift care coboara la metrou. Nu va trimit la metrou :) dar liftul este de sticla, si cand coboara trece direct pe langa ruinele ingropate ale zidului roman. O bucatica care inca s-a pastrat in pamant. Asa ca faceti o plimbare cu liftul :)
Plaza de Catalunya
Desi nu este parte din La Rambla, este insa in capatul acesteia, asa ca daca ati ajuns pana aici, traversati in imensa piata de unde incepe Barcelona modernista si admirati statuile, fantanile (mai ales daca si functioneaza) si cladirile din jur.
Langa Rambla, pe partea stanga cum cobori spre mare, este Barri Gotic, cea mai veche parte a Barcelonei. Este o increngatura de stradute mici si inguste, care se intersecteaza in piete mai mari sau mai mici. Toata zona este ca un labirint, dar nu este mare ca suprafata si este inchisa intre cateva bulevarde principale, asa ca nu aveti cum sa va pierdeti. Sunt o multime de lucruri de vazut si de facute, sute de magazinase, de cafenele, terase, ciocolaterii si tot ce iti poate trece prin cap. Zona trebuie facuta la pas, fara sa ratati Placa del Pi, Portal del Angel, Palau de la Generalidad, Placa del Rei, Podul Gotic si multe altele.
Putina istorie insa, ca sa intelegem unde suntem si ce avem de descoperit in zona aceasta. Aceasta este cea mai veche zona a Barcelonei actuale, locul unde a fost construit primul castru roman. Zona care a fost inconjurata de zidurile cetatii romane timp de secole. Astazi gasim aici o combinatie de ramasite ale zidurilor romane, obiective importante din epoca medievala. dar si cladiri din sec XIX-XX care acum sunt preponderente in zona. Cartierul a trecut recent printr-un vast proiect de modernizare a carui final a coincis cu Expozitia Internationala din 1929.
Daca pe Rambla am pornit dinspre mare in sus spre interiorul orasului, acum pornim dinspre Plaza de Catalunya spre mare, dar nu drept, ci cautand toate detaliile acestei zone mici care ascunde atat de multe intre zidurile sale.
Portal del Angel
Cea mai importanta cale de intrare in Barri Gotic este Portal del Angel, una dintre cele mai faimoase si mai frumoase strazi din BCN, o strada larga cu cladiri moderniste impresionante, plina de magazine de lux. Este o forfota vesnica pe Portal del Angel, cu multi localnici, turisti si artisti ambulanti.
Daca sunteti pe Portal del Angel, va invit sa iesiti un pic in stanga, pe Carrer de Montsio, pentru a admira...un restaurant - Els 4 Gats, un simbol al perioadei modernite a orasului. Cafeneaua a fost locul preferat de intalnire al artisitlor si arhitectilor faimosi ai perioadei modernite, ea in sine, gazduita in Casa Marti, fiind inaugurata in 1897 design-ul apartinandi faimosului arhitect Josep Puig i Cadafalch, Puteti sa si intrati sa faceti o pauza de cafea sau masa, dar daca nu, macar duceti-va sa o admirati pe exterior pentru ca merita.
Daca tot am deviat un pic, sa ramanem pe stradutele din spatele arterei principale si sa cautam...un sarut. In Plaza D'Isidre Nonell este un exemplu de arta moderna care chiar are grozav: El mon neix en cada besada (The world comes to life witf every kiss). Este o dedicatie adusa oamenilor din BCN care au donat poze cu imagini din viata lor personala pentru crea aceasta opera murala fascinanta.
Si de aici mai avem un pas pana la Catedrala. Daca aveti de ales un singur obiectiv pe care sa il vizitati in Barri Gotic, atunci acesta este. Catedral de Barcelona (Catedrala Sfintei Cruci si a Sfintei Eulalia) trebuie intai admirata din exterior, din Plaza Nova, apoi neaparat vizitata si la interior, pentru ca este un obiectiv impresionant. Desi la scara un pic mai mica, Catedrala aduce foarte bine ca design cu Westminster Abbey. A inceput sa fie construita acum peste 700 de ani, dar fatada a fost finalizata la sfarsitul secolului XIX, inceputul secolului XX. Are 21 de clopte si ...13 gaste a caror poveste o veti afla daca vizitati acest obiectiv.
Puteti sa vizitati doar interiorul (cu taxa de intrare), dar merita sa cumparati biletele complete care includ si o vizita pe acoperis de unde o sa aveti parte de privelisti uimitoare.
Daca intrarea in Catedrala este prin fata, iesirea este prin lateral, in Carrer del Bisbe. Ajunnsi aici va recomand sa faceti un fel de tur in jurul Catedralei pentru a descoperi tot felul de locuri ascunse pline de istorie.
Prima oprire este Plaza de San Felipe Neri, o mica piateta ascunsa intre zidurile orasului unde iti poti face o imagine despre cum arata orasul in perioada mendievala. In plus, exista povesti tragige despre fatada distrusa a bisericii San Felipe Neri, unde multi spun ca sunt urmele de gloante lasate de soldatii lui Franco care au executat acolo preotii bisericii. Altii spun insa ca sunt urmele bombardamentelor, dar in orice caz, piata are o istorie sumbra.
Ne intoarcem pe Carrer del Bisbe si continuam pe sub Pont del Bisbe (va aminteste de Venetia, nu? :). Este unul din locurile cele mai fotografiate in BCN. Surprinzator podul este relativ nou, a fost contruit abia in 1928 pentru a uni cele 2 palate de pe stanga si dreapta strazii. Cand treceti pe sub pod o sa vedeti un craniu strapuns de un pumnal. Sunt multe legende legate de acest craniu, inclusiv una care spun ca daca cineva va trage pumnalul de acolo, cladirele orasului se vor darama :)
Dupa ce terminam cu podul mergem in spatele Catedralei si cautam Carrer del Paradis. Nu o sa gasiti Raiul acolo, dar o sa gasiti o surpriza de care nu multi turisti stiu: Temple d'August. Intrati pe sub o arcada intr-o curte interioara a unei cladiri rezidentiale si acolo veti gasi ascunse 3 coloane originale din Templus lui Augustus, templul principal al castrului roman. Este incredibil cum s-au pastrat aceste ramasite timp de 2000 de ani.
Iesim din Paradis si ne intoarcem in spatele Catedralei. Inainte de a continua, uitati-va in sus la statuile de pe acoeprisul Catedralei. Sunt similare garguilor din Franta si fiecare reprezinta altceva, alt animal de obcei. Este unul insa total deplasat, si anume elefantul. Pentru ca sculptorul nu vazuse niciodata un elefant in realitate si asa si-a imaginat el ca ar trebui sa fie :)
Urmeaza o alta oprire care ne aduce aminte de epoca medievala, Placa del Rei, cu cladirile ei impunatoare, inclusiv Palau de Lloctinent, prin a carui minunata curte interioara puteti trece sa sa ajungeti la Muzeul Frederic Mares. Nu am vizitat niciodata muzeul, desi are review-uri foarte bune, dar va recomand sa intrati in curtea lui interioara, care este superba si in spatele careia veti gasi o bucata bine conservata din zidul roman. Cand am fost ultima oara partea aceea era inchisa pentru renovare, dar acest lucru nu va dura o vesnicie.
Si acum v-ati intors in fata Catedralei, in Plaza Nova, unde puteti sa va relaxati admirand fatada Catedralei sau incercand sa faceti poze cu literele care alcatuiesc numele castrului roman - BARCINO. Vedeti daca reusiti sa prindeti o poza fata turisti :).
Si daca va plac in mod deosebit zidurile romane, mai sunt 3 de vazut in imediata apropiere: ramasitele apeductului roman chiar langa litere, dar si in Placa del Vuit de Marc undeva in fata Catedralei si ramasitele zidului roman de pe Carrer de la Palla, in dreapta Catedralei cum va uitati la ea.
Am terminat cu turul in jurul Catedralei, si odata cu asta am cam depasit si perioada romana a orasului. Recomandarea mea este sa reveniti pe Carrer del Bisbe, mai treceti odata pe sub pod si verificati sa fie pumnalul la locul lui si apoi mergand mai departe ajungeti in Placa de San Jaume. Aceasta este azi centrul administrativ al orasului, pentru ca gazduieste Primaria si Palau de la Generalitat, un fel de Prefectura. Pe vremea romanilor, pe o latura a pietei aici era templul lui Augustus ale carui coloane le-am vazut ai devreme.
De aici incolo daca o luati insper mare este o mare increngatura de stradute mici si intortocheate, pline de magazine, baruri si restaurante. Majoritatea turistice, dar nu numai. Sincer puteti sa o luati pe unde vreti si chiar este placut sa va plimbati pe strazi fara o tinta exacta. O sa va mentionez totusi cateva locuri pe care ar trebui sa nu le ratati.
Daca va intoarceti un pic spre Rambla o as ajungeti pe Calle Ferran, una dintre cele mai mari si cunoscute strazi din zona. Ea leaga Placa de San Jaume de Rambla. De asemenea nu ratati Carrer del Banys Nous si Carrer de la Palla.
Daca vreti ceva inedit, pe Carrer del Banys Nous daca sunteti atenti o sa vedeti un magazin de decoratiuni interioare - Oliver Decoraccion. Din strada nu va spune nimic, dar intrati pana in spatele magazinului si o sa descoperiti in magazin ruinele fostelor bai din cartierul evreiesc, El Cal. Cel putin de acolo se presupune ca sunt ruinele. Se si simte umezeala in aer. Este foarte interesant.
Urmatoarea destinatie este biserica Santa Maria del Pi, aflata in Placa del Pi. Numele vine de la pinul aflat in piata. Biserica nu este tot timpul deschisa pentru vizite sau in ea sunt diverse expozitii si practic trebuie sa cumparati bilete la expozitie ca sa o vizitati. Dar in lateralul intrarii peincipale are o mica capela deschisa tot timpul. Biserica are o istorie zbuciumata, a fost construita in sec XIV, apoi avariata grav de cutremurul din 1428, apoi de bombe in 1714. A fost apoi renovata in sec XIX si ulterior in 1915, dar distrusa din nou de un incendiu in 1936 si reconstruita dupa Razoiul Civil.
Si mai este ceva important de "vizitat" aici in Placa del Pi: Bar del Pi, aflat pe o latura a pietei, un bar traditional de tapas, varianta mai putin turistica, unde trebuie sa va opriti pentru o bautura insotita de cateva tapas, mai ales "la bomba del Pi" si pan con tomate.
Si daca mai aveti loc in stomac si va este pofta de ceva dulce, aveti noroc, pentru ca in imediata apropiere este Carrer de Petritxol, cea mai "dulce" strada din BCN. Optinile sunt multe si variate, dar Granja Dulcinea este una din cele mai cautate localuri, mai sles daca poftiti la churros con chocolate. Granja este un local tipic pentru luat mic dejun (si nu numai), parte din traditia locala, cu pereti acoperiti de faianta, mese de marmura, churros con chocolate si alte buntati locale.
Dupa acest detur dulce, continuam spre mare prin labirintul de stradute din Barri Gotic.
Ca sa ne amuzam putin, cautati urmatoarea adresa: Carrer D'Avignyo nr 44. Ati gasit? Acum aici este o cladire de locuinte cu o mare usa de lemn la intrare, care nu va spune nimic, dar pe vremuri aici era cel mai cunoscut bordel din BCN :). Acum intorceti-va inapoi pana la ingersectie ca sa va duceti pe strada paralela din spatele cladirii, Carrer de Carabassa. In derptul nr 44 de pe prima strada, o sa descoperiti pe zit o fata sculptata, o "carassa". Carassa era o fata pusa pe zid pentru a semnaliza bordelul. Pentru ca pe vremea aia nu prea stia lumea sa citeasca si nici google maps nu era popular :). Ca urmare, asa stiau marinarii unde trebuie sa ajunga in oras :). Si sa revenim, bordelul era pe Carrer D'Avignyo. Nu departe de aici a locuit Picasso. Sigur ati auzit de o pictura faimoasa a lui: Domnisoarele din Avignon. Si probabil v-a dus cu gandul la orasul Avignon din Franta...ei bine se pare ca nu e chiar asa, ci ca sursa inspiratiei au fost "donisoarele" din Carrer D'Avignyo 44 :).
Un singur lucru vreau sa mai pomenesc in Barri Gortic, si anume Bar La Plata, aflat aprope de finalul cartierului spre mare, in Paseig de Colom. La fel ca si Bar del Pi, este un bar traditional de tapas, frecventat de localnici. Este foarte mic, are 4-5 mese maxim si tot timpul este aglomerat. Serveste numai 5 feluri de tapas, aceleasi dintotdeaua si vermuth din productie proprie. Nu stiam, dar vermuth este foarte popular in BCN. Noi nu am reusit sa gasim o masa libera, deci trebuie sa mai revenim :)
El Raval este cartierul care se afla de cealalta parte a Ramblei. Are un alt aer, nu este atat de popular cum este Barri Gotic, dar si aici puteti gasi o multitudine de cladiri care sunt adevarate bijuterii arhitecturale. Desi este in inima orasului, este o zona locuita mai mult de emigranti, mai ales pentru ca vorbim de cladiri vechi, cu un grad redus de confort si la prima vedere zona va poate parea destul de dubioasa, mai ales seara. Noi nu am avut niciodata probleme, am si stat de vreo 2 ori in aceasta zona, dar totusi v-asi recomanda sa va limitati la zonele mai circulate: Rambla del Raval, Carrer del Hospital, Carrer del Carmen, zona Muzeului de Arta Contemporana etc. Si aici este plin de baruri, restaurante, magazine, foarte multe cladiri cu apartamente de inchiriat. In ultima vreme orasul duce o campanie de revitalizare a zonei si de includere mai mult a acesteia in circuitul turistic.
Cel mai impresionat obiectiv din Raval, se afla pe Carrer Nou de la Rambla si este la o aruncatura de bat de Rambla, desi putina lume stie de el. Vorbim de singura casa facuta de Antonio Gaudi care se afla in zona veche a orasului: Palau Guell. Acesta a fost comisionat de Eusebi Guell in 1885, constructia fiind finalizata in 1890, iar fatada destul de simpla contrasteaza puternic cu interiorul fabulos al cladirii. Cladirea este de multe ori trecuta cu vederea de turisti, ceea ce o face un loc excelent de vizitat. Plus ca, in stil caracteristic Haudi, acoperisul este cea mi frumoasa parte a cladirii :). Si este si una din cele mai ieftine taxe de vizitate pentru casele lui Gaudi.
Mai departe pornim pe stradute spre centrul Ravalului, Apropo de stradute si de magazinele din zona, o sa observati din loc in loc pe trotoare (nu numai in Raval ci in toata zona veche a orasului) niste placi metalice patrate inscriptionate. Ele marcheaza afaceri vechi care sunt de mult timp functionale in locatiile respective. Un omagiu adus comerciantilor din locatiile respective.
Urmataorea oprire este vechea manastire San Pau del Camp, numita asa pentru ca inainte de secolul XIV aceasta se afla in afara zidurilor orasului in zona de camp folosita pentru cultivarea legumelor. Manastirea a fost adaugata bisericii existente pe acel loc in secolul XIII. Noi nu am resuit inca sa ne facem timp sa o vizitam si la interior, dar chiar si asa merita macar sa o admirati de afara.
Urmeaza Rambla del Raval, inima cartierului, un fel de piata/bulevard marginita de copaci, cu terase etc. Tin minte ca in una din primele vizite in BCN am stat chiar aici. E placut sa faci o plimbare sau sa stai la o terasa. Si neaparat sa nu ratai o poza cu pisica imensa :). El Gat de Botero, dupa cum ii spune numele, este creatia celebrului artist columbian si este super simpatica. O alta recomandare de care am citit, dar nu am apucat sa si vizitez, este hotelul Barcelo Raval, care se afla chiar aici si care deasupra are un bar (Terrassa 360) cu o terasa panoramica de jur imprejur. Barul nu este doar pentru oaspetii hotelului asa ca ofera oricui oportunitatea de a savura o bautura la inaltime.
Urmatoarea oprire este Hospital de Santa Creu, un complex de cladiri din secolele XV-XVIII, care timp de sute de ani a servit ca spital pentru BCN. Acesta a fost construit incepand cu 1401 pentru a inlocui cele 6 spitale care existau le vremea respectiva in oras. La sfarsitul secolului XIX spitalul devine demodat si depasit si este inlocuit cu Hospital de San Pau, construit intre 1902 si 1930.
Cladirea azi gazduieste Bivlioteca Cataluniei, nu stiu daca se poate vizita, dar intrati neaparat in curtea interioara (Jardins de Rubio i Lluch) care este cu totul deosebita, o oaza de liniste fata de nebunia de pe strazile de afara. De mentionat ca aici a murit Antonio Gaudi dupa accidentul sau tragic.
Mai este un loc in Raval cu o istorie trista pe care merita sa il vizitati. Este mai sus, spre capatul de nors al cartierului, dar se ajunge usor din Rambla. Cautati Placa de Vincenc Martorell. Aici pre vremuri functia o manastire cu un orfelinat. Azi este un sediu al administratiei orasului. S-a pastrat insa pe un perete o gaura rotunda acoeprita cu o usita de lemn. Pe vremea manstirii aici erau lasati bebelusii nedoriti pe care mamele lor nu ii puteau creste. Si erau preluati de maicute si crescuti in orfelinat.
Daca va plac cartile, langa aceasta cladire se afla una dintre cele mai cunsocute librarii din BCN, La Central, care are si o cafenea foarte draguta in curtea interioara. Si pentru iubitorii de arta tot aici in apropiere sunt 2 obictive importante: MACBA (muzeul de arta contemporana) si Centrul Cultural de Cultura Contemporana.
Si daca tot vorbim de muzee, EL Raval mai gazduieste un muzeu, pe care l-am vizitat si noi. De mai multe ori. In partea de sud a Ravalului, langa port, se afla Muzeul Maritim, pe care il recomand cu caldura oricui, nu numai celor care viziteaza orasul impreuna cu copii. Este un muzeul foarte interesant care are si o "extensie" acorata in port, langa Rambla del Mar - ambarcatiunea Santa Eulalia. E bine de stiu ca muzeul are perioade in care este gratuir, ultima data era duminica dupa ora 15.00
Dincolo de Via Laetana, coborand spre mare, este un alt cartier vechi - El Born. Este diferit de Raval, mai curat, mai organizat, la fel e plin de restaurante si magazine, dar mai deosebite. Si este o zona foarte buna pentru cazare. Desi toate 3 zonele (El Raval, Barri Gotic si El Born) sunt practic lipte unul de altul, mi se pare ca fiecare are o atmosfera diferita. Si El Born este cel mai trendy. Mie imi place cel mai mult zona aceasta, pur si simplu sa ma plimb pe stradute si sa vasc gura la vitrine. Plus ca si aici sunt o gramada de vazut si de facut.
Incepem plimbarea cu o oprire :) La Mercat de Santa Catarina. sora mai mica dar parca un pic mai autentica a faimoasei Mercat de la Boqueria. Piata este faimoasa pentru acoperisul sau colorat care din pacate nu este foarte vizibil din strada, dar si pentru ruinele fostei manastiri Santa Catarina pe care le puteti vedea chiar in piata, in partea din spate a acesteia.
Si daca va este foame, recomandarea mea aici este Bar Joan, unul dintre cele mai vechi si cunoscute restaurante din piata. Tineti cont ca la ora 15.00 se inchide si ca de obicei este coada. Daca vreti doar tapas, stati la bar, daca vreti sa stati la masa aveti meniu separat pentru mese. Mancarea este delicioasa si foarte proaspata. Si merge excelent cu un pahar de cava sau sangria :).
Cu burta plina, puteti sa va rostogoliti mai departe pe stradute. Nu e nicio directie mai buna decat alta, plibati-va peste tot pe unde va place, dar nu ratati strazile faimoase precum Carrer de Montcada sau Carrer de la Princesa. Si daca mai tineti minte carassa din Barri Gotic care semnaliza un bordel, mai sunt 2 si in acesta zona, pe care va invit sa le descoperiti :): Papamosques, pe coltul Carrer de les Mosques si cealalta pe coltul Carrer dels Mirallers. Observati pe ziduri si placutele cu un cal si un calaret care arata cu mana intr-o directie. Scopul lor era de a indica directia de iesire din oras.
Zona este cunoscuta si pentru muzeele pe care le gasiti aici. Cel mai cautat este Muzeul Picasso, pe care l-am vizitat o data, in fuga, ca ne-am dat seama ca nu e de noi :). Mai este foarte vizitat si Muzeul Moco, de arta contemporana, dar si Muzeul Ciocolatei, daca ati epuizat alte obiective pe care le aveati pe lista. Si pe asta l-am vizitat la un moment dat.
Cel mai important obiectiv din El Born este biserica Santa Maria del Mar. Pentru mine este cea mai frumoasa biserica din Barcelona, de fapt cred ca este biserica care imi place cel mai mult din toate pe care le-am vazut. Nu asi putea spune de ce, probabil datorita vitraliilor fantastice.
Biserica a fost construita foarte repede, intre 1329 si 1383, si a fost construita de locuitorii orasului. Daca va uitati cu atentie pe usile principale, o sa vedeti reperzentati oamenii simplii care au carat, in spate, din port, toate pietrele din care s-a construit catedrala. Cutremurul din 1428 a afectat si aceasta biserica, fereastra de pe partea vestica fiind distrusa si refacuta apoi in 1459. Biserica a fost bandalizata in 1936 la inceputul Razboiului Civil si multe vitralii distruse au fost refacute apoi din donatii. Acesta este motivul pentru care unul dintre vitralii (cam pe la ora 10-11 daca va imaginati un ceas uitandu-va spre altar) are in partea de jos ca parte din vitraliu sigla FC Barcelona :).
Pana de curand biserica se vizita gratis, acum insa se viziteaza cu taxa intre 10.00 si 18.00 si este gratis dupa ora 18.00. Iar intrarea nu se mai face prin usile principale, ci prin spate prin Passeig del Born. Initial m-a "suparat" introducerea taxei si vroiam sa revenim dupa 18.00, dar pana la urma am ales sa platim si a fost o alegere foarte buna pentru ca doar in varianta cu plata poti sa vizitezi si balconul de sus si terasa si acoperisul bisericii. Plus ca fiind in orarul cu plata biserica era aproape goala (ceea ce in trecut nu am vazut niicodata) si a fost un sentiment foarte placut.
Iesind din biserica prin partea din spatem sunteti in Passeig del Born, locul unde se tineau turnitrurile cavalerilor in Evul Mediu. Acum nu va mai luptati cu nimeni dar puteti sa admirati peisajul din mers sau de la o terasa.
Ultima oprire pe care o recomand in zona este Mercat del Born, sau mai nou Centrul Cultural Born. Este fosta piata a cartierului care a fost abandonata multa vreme, apoi cladirea a fost renovata si transformata intr-un centru cultural pentru ca pe suprafata respectiva s-au gasit ruinele orasului antic. Care au fost puse foarte frumos in valoare, pastrand si structura superba a cladirii. Intrarea este gratis si inauntru gasiti toalete foarte curate, ceea ce e un plus ca tursit :).
Aceasta a fost plimbarea noastra prin Ciudat Vella. Tehnic si Barceloneta si Ciudatella fac parte in Ciudat Vella, dar din lipsa de spatiu pe acestea le-am mutat in episodul 3 :)
Daca aveti timp, ar trebui sa dedicati o zi fiecarei dintre cele 3 cartiere: Barri Gotic, El Raval si El Born. Daca nu aveti timp, puteti sa faceti ce am spus mai sus cam intr-o zi si jumtatae, dar in pas alert :)
Pentru ca sunt asa de multe de povestit despre Barcelona si pagina de pe acest site are si ea limitari de dimensiune, continuati aici: