Meteora...o alta lume


Am ajuns prima data la Meteora in 2020, in pandemie, cand lumea nu prea umbla de colo-colo si desi vizita a fost scurta, ne-a lasat o impresie deosebita si dorinta de a reveni. Ceea am am reusit din nou in 2024, tot in drum spre Insulele Ionice.

In 2020, din cazua aglomeratiei din vami a a numarului redus de ferry, nu am reusit decat sa ajungem seara tarziu si sa plecam a doua zi dimienata devreme, asa ca tot ce am putut face a fost sa admiram apusul si rasaritul.

In 2024, tot o seara am stat, dar in ziua in care am plecat am stat pana pe la pranz si am avut timp si sa vizitam 2 manastiri. Sfatul meu, daca ajungeti aici si va incadrati in timp, ramaneti 2 nopti, ca sa aveti o zi intreaga la dispozitie.

Drumul pana acolo nu este greu. Normal este un drum de aproximativ 12-13 ore, daca nu stai in vami. De la Salonic puteti sa o luati prin Grevena sau prin Larisa, mari diferente nu sunt. Daca alegeti Grevena din autostrada pana la Meteora aveti cam 60 de km de drum bun, dar drum de munte, ingust si cu serptentine. Si dupa ce intrati pe drum, la cativa km, neaparat sa opriti pentru poze sau chiar pentru o baie la ruinele podului de piatra Eleftherochori, pe raul Venetikos. Noi nu am stiu de acest loc si abia cand am trecut si am vazut cat de frumos este acolo, ne-am documentat despre ce este vorba. Prin Larisa drumul este mai pe drept, salvati partea de munte de la Grevena.

Cat despre cazare, Kalabaka este o optiune buna, un orasel in apropierea manastirilor cu multe oferte de cazare. Alegeti una cu vedere spre Meteora, merita toti banii. . Sau puteti gasi cazare chiar in Kastraki, este un sat micut cu doar cateva strazi dar care se afla exact la inceputul drumului care urca la manastiri. Cu putin efort, se poate ajunge si pe jos la ele din Kastraki. In ambele locatii gasiti atmosfera tipica greceasca, taverne si terase, tot ce vreti. Mai departe de atat nu merita sa va cazati.

Dar sa revenim la manastiri. Sunt 6 manastiri care se pot vizita: Great Meteoron, Sfantul Varlaam, Rousanou, Sfantul Nicolae, Sfantul Stefan si Sfanta Treime. Fiecare mai usor sau mai greu de accesat. Toate informatiile despre fiecare manastire si orar de vizitare plus taxe gasiti aici https://meteora.com/

Luati insa in considerare ca cel mai probabil nu veti putea sa le vedeti pe toate intr-o zi, daca asta va doriti. Decat poate daca aveti o conditie fizica extraordinara. In plus, tineti cont de regulile privind imbracamintea, adica barbatii panaloni lungi si femeile fusta lunga, fara maieuri si slapi. Daca nu aveti haine lungi imprimutati de la intrare o carpa pe care sa o purtati drept fusta, asa ca mai bine veniti pregatiti. Si tineti cont ca la fiecare manstire este o taxa de 3 eur care se poate plati doar cash. Poate ar fi bine sa veniti cu apa si mancare suficiente pentru ca de pe acolo nu aveti ce lua, am vazut parca 2 tonete care vindeau sucuri si cafea la intrarea unei manastiri. 

In 2020 nu am avut timp de vizitat, dar in 2024 am ales 2 manastiri care aveau acces-ul cel mai facil. Sincer celelalte mie mi s-au parut destul de greu abordabile. Cred ca merita vazute toate, dar trebuie sa si poti sa urci atat de multe trepte.

Prima oprire, dis de dimineata, a fost Sfantul Varlaam. Sunt niste randuri de trepte de urcat, dar nu este ceva de speriat, probabil echivalentul la 3-4 etaje. Merita efortul pentru ca peisajul de sus din manastire este absolut fantastic si si interiorul merita vazut. Sunt tot felul de lucruri interesante, inclusiv poti vedea cum era accesul cu scripeti pe vremuri.

A doua oprire a fost Sfantul Stefan, unde accesul nu presupune nicio dificultate. Parcarea este la nivel cu intrarea in manastire, care se face peste un pod. Tineti cont ca fiiind cele mai usor accesibile, sunt si cele mai aglomerate. Sf Stefan este mai mica, dar la fel de frumoasa si ofera privelisti spre Kalambaka

Daca vreti sa faceti un tur complet al manadtirlor, macar pe la exterior, faceti drumul circular care incepe si se termina in Kalabaka. Urcati pe partea stanga, prin Kastraki si veti ajunge intai in dreptul manastirii Sf Nicolae. Urmeaza apoi manastirea Rousanou, cu accesul de jos din sosea (pe scari) catre aceasta. Pe drum urmeaza o intersectie unde daca o luati la stanga ajungeti la Sf Varlaam si un pic mai sus la Great Meteoron (cea mai mare dintre manastiri). Reveniti apoi la intersectie si urmati drumul in partea cealalta si vezi ajunge la 2 view point-uri cu privelisti fantastice. Cel mai frumos loc din Meteora! Urmati drumul si o sa mai gasiti o intersectie unde drumul din dreapta, in jos, duce mai intal la Sf Treime si apoi la Sf Stefan. Dupa care va intoarceti la intersectie si continuati mai departe spre Kalabaka. Si ati facut un circuit complet.

Dar sa revenim la panorama. Privelistea de la apus si de la rasarit este ceva de neimaginat! Sunt doua locuri de panorama, unde poti sa opresti masina si sa te cateri putin pe stanci. Serios, nu ma vazut niciodata asa ceva. Apusul acolo este ceva spectaculos. Noi am avut noroc in 2020 sa fie foarte putin lume, datorita pandemiei, dar si in 2024 ne-am bucurat de priveliste la fel de mult, e adevarat ca de data asta impreuna cu inca 100 de oameni :)

Deci daca puteti, veniti aici la apus. Nu poti sa ajungi al Meteora si sa nu vezi asta!

google.ro/maps/place/Observation+deck/@39.7200433,21.626213,16z/data=!4m8!1m2!2m1!1smeteora+observation+deck!3m4!1s0x0:0x5902b78e88b88828!8m2!3d39.721123!4d21.6341695?hl=en 

Si pentru ca seara ne-a placut atat de mult, chiar daca a trebuit sa plecam devreme, a doua zi dimineata ne-am trezit cu noaptea in cap si pe la 7 dimineata eram din nou acolo. Si a meritat trezirea. Dimineata nu mai era nimeni si se auzea in departare slujba de la manastiri. Incredibil de frumos!

 

Update: 2020/2024